Mire használható a csillagánizs?
A fahéj, a szegfűszeg és a szerecsendió mellett a csillagánizs az egyik legkedveltebb karácsonyi fűszer. De vajon mi mindenre használható? Összeszedtük.
Mire jó a csillagánizs?
A csillagánizs egy örökzöld növény csillag alakú gyümölcse, amelyet kínai ánizsnak is neveznek. A Kínában őshonos gyümölcs íze a medvecukorhoz vagy a valódi, a Földközi-tenger partvidékén és a Közel-Keleten honos ánizshoz hasonlít.
A fűszer- és gyógynövényben található sikimisav erősíti az immunrendszert, és megvédi a vírusfertőzésektől. A csillagánizs illóolaja gombaölő hatású, így a Candida-diétába is érdemes beilleszteni. A fűszer antibakteriális és antioxidáns hatással is bír; utóbbinak köszönhetően semlegesíti a szabadgyököket, így lassítja a szervezet öregedését.
Receptek csillagánizs hozzáadásával
Csillagánizslikőr
A csillagánizsből készített likőr igazi karácsonyi ital.
Hozzávalók:
1 ek tört csillagánizs
1,5 csésze vodka
0,5 csésze cukorszirup
Elkészítése:
A tört csillagánizst áztasd be két hétre a vodkába, és időnként rázd fel. Szűrd le, és keverd össze a cukorsziruppal. Ajándéknak is kiváló és az üvegbe is tehetsz pár szem csillagánizst.
Csillagánizstea
A téli megfázás hatékony ellenszere a csillagánizstea.
Hozzávalók:
1 filter feketetea
1 csésze forró víz
csillagánizs
Elkészítése:
Akb. 80 fokos vízbe tedd bele a feketeteát, és törj bele egy-két darab csillagánizst. Hagyd ázni tíz percig, majd szűrd le, és ízesítsd mézzel.
Fűszeres forró csoki
Az egyik legjobb társ a kanapéra kucorodós, hideg téli estéken egy meleg pokróc és egy jó könyv mellett egy pohár forró csoki.
Hozzávalók:
4 dl tej
1 cs vaníliás cukor
2 szegfűszeg
1 kisebb fahéjrúd
2 csillagánizs
1 ek vaníliás pudingpor
1 dl habtejszín
2 ek kakaópor
2 dkg étcsokoládé
0,5 ek vaj
Elkészítése:
Tedd a tejbe a hozzávalókat, majd forrald fel. Ha kész, szűrd le. Egy tálban keverd össze a vaníliás pudingport a habtejszínnel és a kakaóporral, majd adj hozzá egy evőkanálnyit a forró tejből. Tördeld bele a magas kakóvaj-tartalmú étcsokoládét, tedd hozzá a vajat, és kevergesd, amíg meg nem olvad. Töltsd ki poharakba, fújj a tetejére tejszínhabot, és szórd meg fahéjjal vagy kakaóporral.
Kipróbáltad? Oszd meg velünk tapasztalataidat!