Hurrá, itt a spárgaszezon!
Végre itt a spárgaszezon. Az édeskés ízű spárga a spárgakrémlevesen túl számos izgalmat tartogat, mi összegyűjtöttük ezeket.
Mire jó a spárga?
A messze nem csak krémlevesként fogyasztható spárga rengeteg előnyös tulajdonsággal bír. Gyulladáscsökkentő hatású szaponinokat és több antioxidáns hatású összetevőt tartalmaz, például C- és E-vitamint, béta-karotint, valamint cinket, szelént és mangánt.
Az antioxidánsok segítenek lekötni a szervezetben található káros hatású szabadgyököket, így lassítják az öregedési folyamatokat. A C-vitamin ezen kívül erősíti az immunrendszert, és felvértezi a betegségek ellen; az E-vitaminnak pedig többek közt a rákmegelőzésben van szerepe, hiánya izomsorvadást és vérszegénységet okozhat.
A cink a szervezet enzimatikus folyamatait szabályozza, és növeli ellenálló-képességét; a szelén a vérzsírok ártalmas oxidációját csökkentő enzim, a glutation-peroxidáz alkotóeleme; a mangán pedig több élettani folyamat fiziológiás működésében is szerepet játszik.
Hogyan készítsd el?
A spárga elkészítése előtt a hajtásokat alaposan mosd meg, a szár durva végét pedig távolítsd el. Elég egy kis zsiradékon megfuttatnod, és számtalan módon felhasználhatod: levesekbe, salátákba, sült krumpli helyett, rizottóba vagy tésztához.
Ha megfőzöd, minél kevesebb ideig hagyd a tűzhelyen, hogy ne veszítse el értékes összetevőit.
Párolás előtt kösd össze a spárgát – de lehetőleg ne olyan kék madzaggal, mint Bridget Jones a filmben –, a végei legyenek egyvonalban. Mindössze 5-8 percig kell párolnod, attól függően, mennyire vastagok a hajtások.
Meg is főzheted több vízben, így körülbelül 5 perc alatt készül el. Ha salátába vagy más hideg ételbe szánod a spárgát, a balsírozás ideális elkészítési mód, hiszen így a zöldség roppanós marad.
Ha serpenyőben szeretnéd megsütni, vágd 4-5 centis darabokra, és 3 percig pirítsd egy kis zsiradékon. Megsütheted sütőben, illetve grillezheted is, más zöldségekkel együtt köretnek.
Kipróbáltad? Oszd meg velünk tapasztalataidat!