Egészséges majonéz házilag
A majonéz nagyon „sunyi” élelmiszer, hiszen nem feltétlenül látszik rajta, de akár egy egyébként rendkívül egészséges ételt – például salátát – és képes kalóriabombává és egészségtelenné változtatni a rengeteg hozzáadott cukor, illetve mesterséges anyag – édesítőszer, aroma, állagjavító, tartósítószer stb. – miatt. De ez nem feltétlenül van így!
Egészséges majonéz? Létezik!
De ha mindezeket kihagyod belőle, és csak a tojássárgája, az olívaolaj, a mustár, a só, a citromlé és valamilyen természetes édesítőszer marad, máris egészen más a helyzet. Ehhez persze neked kell elkészítened otthon, ám ez nem is olyan bonyolult, mint amilyennek elsőre tűnik.
Hozzávalók:
- 4 tojássárgája
- 1-2 teáskanál mustár
- 1 teáskanál só
- 4 dl olívaolaj
- 3 teáskanál citromlé
- 1 teáskanál méz vagy más természetes édesítőszer
Elkészítés:
A tojássárgáját, a mustárt, a sót és a mézet keverd habosra. Méz helyett használhatsz bármilyen más természetes édesítőszert is, például sztíviát vagy eritritet; a lényeg, hogy ne cukor legyen. Ezután következik a legnehezebb művelet, az olaj adagolása: ezt lassan, cseppenként vagy vékony sugárban folyatva add hozzá a keverékhez. Közben állandóan kevergesd, vagy botmixerrel mixeld össze. Add hozzá a citromlevet (lehetőleg friss citromból facsarva) is. Addig keverd, amíg sűrűvé válik; sokkal sűrűbbé, mint a bolti, szinte vajszerűvé. Ha friss házi tojást használsz, a színe is sárgább lehet. Mivel a házi majonéz nem tartalmaz semmilyen tartósítószert, csakis természetes anyagokat, mindenképp tartsd hűtőben, és a lehető leghamarabb fogyasszátok el. Ez valószínűleg nem lesz nehéz, hiszen finomabb is, mint a bolti. A salátaöntetként való használat mellett sült húsokhoz is fogyaszthatod.
Kipróbáltad? Oszd meg velünk tapasztalataidat!
A recept először a 21napalatt.hu blogban jelent meg >>