Szilveszteri bólék házilag
Ha imádsz a konyhában sürgölődni, és szilveszteri buli alkalmával sem szeretnél lemondani háziasszonyi szerepedről, a bolti likőrök és ízesített alkoholos italok helyett keverj otthon egy finom bólét a vendégeidnek.
Ananászos bólé
Hozzávalók:
50 dkg meggybefőtt 50 dkg barackbefőtt 50 dkg ananászbefőtt 2 narancs 2 tk vaníliaaroma 1 ek rumaroma 7 dl száraz vörösbor 4 ek méz 1 tk fahéj 2 tk puncs fűszerkeverék
Elkészítés:
Egy nagy tálba öntsd bele a magozott meggybefőttet, illetva a barack- és ananászkonzervet levével együtt, majd tegydd bele a feldarabolt narancsokat, a vanília- és rumaromát, és öntsd hozzá a száraz vörösbort, végül keverd jól össze. Merj ki a léből egy kis csészényit, és melegítsd fel, majd keverd el benne a mézet, a fahéjat és a puncs fűszerkeveréket. Öntsd bele a tálba, és keverd jól össze. Tálalásig tarts hűtőben. Mielőtt felszolgálnád, önts hozzá egy üveg behűtött, félédes pezsgőt.
Gyömbéres bólé
Hozzávalók:
2 üveg magozott meggybefőtt gyömbér 1 üveg pezsgő 1 üveg gyömbér
Elkészítés:
A meggybefőttet önts egy nagy tálba levével együtt, majd keverd el benne a kis darab reszelt – vagy egy teáskanálnyi őrölt – gyömbért. Öntsd hozzá a pezsgőt és a gyömbér üdítőitalt. Tálalásig tedd hűtőbe.
Málnafagyis bólé
Hozzávalók:
25 dkg málnafagyi
3 üveg pezsgő
2 cl maraschinolikőr fagyasztott málna
Elkészítés:
Tedd egy nagy tálba a málnafagyit, majd önts rá másfél üveg pezsgőt, hogy megolvadjon. Tedd hozzá a maraschinolikőrt, egy maréknyi fagyasztott málnát és újabb másfél üveg pezsgőt. Keverd össze, és poharakba töltve tálald.
Alkoholmentes bólé
Hogy a gyerekeknek és a sofőröknek se kelljen kimaradniuk a buliból, készíts alkoholmentes bólét is.
Hozzávalók:
5 dkg mazsola 2 l Traubisoda 1 üveg befőtt gyümölcsök ízlés szerint
Elkészítés:
A mazsolát áztasd 20 percig rumaromával kevert vízben. Öntsd egy nagy tálba a Traubisodát vagy más üdítőt és egy üveg befőtt – például meggy- vagy barack- – levét. Darabolj fel néhány almát, banánt, narancsot vagy banánt, és a befőttel együtt add hozzá a léhez, végül keverd hozzá a mazsolát is. Fél napig érleld lefedve a hűtőben. Kipróbáltad? Oszd meg velünk tapasztalatodat!