A nap kedvencei
 • Igazi női ital a nehéz napok előtt. - Hozzávalók: - 1/2 ananász - 300 g szeder - Elkészítés: - Mosd meg a szedret...

 • Édes, frissítő és puffadás elleni turmix. - Hozzávalók: - 125 ml natúr joghurt (élőflórás) - 75 ml víz - 1 tk...

 • A vízitorma és körte vitaminjai hatékonyan segítik a test méregtelenítését és erősítik az immunrendszert. -...

Üdv az oldalon!
Belépés Regisztráció

8 tipp, mire használhatod a bóraxot a ház körül

Kategória: Nincs kategorizálva

A bórax egy természetes ásványi anyag, más néven nátrium-borát, amely a bőrrel és a környezettel is kíméletes: nem szívódik fel a bőrön keresztül, nem halmozódik fel a szervezetben, és a lefolyón leengedve nem szennyezi a vizeket. A vízben jól oldódó, színtelen kristályokból álló fehér port már több mint egy évszázada használják a háztartásokban; számtalan féle házimunkában nyújt segítséget; többek közt az alábbi 8 célra használhatod.

 

 1. Szőnyegtisztításhoz keverj el félcsészényi bóraxot 4 liter vízben, és töltsd a kárpittisztító gépbe.
 2. 3-4 évente szórj szét egy csészényi bóraxot egy jól megtermett gyümölcs-, például almafa (vagy néhány teáskanálnyit egy fiatal fa) körül: a bórral gazdagított talaj elősegíti a gyümölcs- és magfejlődést.
 3. Szórj egy csészényi bóraxot a vécécsészébe, mielőtt este lefekszel. A következő reggel pedig súrold át a kagylót egy vécékefével; így könnyedén eltávolíthatod a ráragadt szennyeződéseket.
 4. Távol tarthatod a csótányokat, a hangyákat és egyéb nemkívánatos rovarokat a konyhától, ha egyenlő arányban összekeversz bóraxot és cukrot, és szórsz belőle a küszöbre vagy az ablakpárkányra.
 5. Megmentheted a háziállataidat a bolhák támadásától, ha kis mennyiségű bóraxot szórsz szét a kutya vagy a macska fekhelyén, illetve a szőnyegen. A bórax a bórsav nátriummal alkotott sója: a bórsav pedig méreg a bolhák számára (az ember és a kutya számára is az lehet – igaz, sokkal nagyobb, 5-20 grammnyi mennyiségben –, így óvatosan alkalmazd, és tartsd távol az élelmiszerektől).
 6. Az egereket is távol tarthatod az otthonodtól, ha a fal mellé bóraxot szórsz, ugyanis a rágcsálók legszívesebben itt szaladgálnak.
 7. Bóraxszal könnyedén megtisztíthatod a piszkos porcelán- vagy alumíniumedényeket. Szórj rájuk belőle, majd egy nedves mosogatószivaccsal dörzsöld át őket.
 8. Meleg vízben oldj fel egy teáskanálnyi bóraxot, márts bele egy szivacsot, és töröld át vele a hűtőt, így könnyen eltávolíthatod a kiszóródott vagy kilöttyent étel okozta foltokat, és egyben szagtalaníthatod is a hűtőt.

A kilónként körülbelül 500 forintért beszerezhető bórax sokáig kitart, és a fentieken kívül még számtalan dologra használhatod, így érdemes vásárolnod egy adagot gyógyszertárban vagy háztartási boltban.

Te mire használod a legtöbbet?

Hogy tetszett?

8 tipp, mire használhatod a bóraxot a ház körül 3.5 out of 5 based on 4 ratings.

Tetszik? Oszd meg!


További cikkek a rovatban
Kipróbáltad? Véleményed van? Szólj hozzá!
© Copyright Turmixvilág. Minden jog fenntartva.