A petrezselyem jótékony hatásai
A salátákba, krumplihoz, húsokhoz adható és szendvicsek díszítésére is alkalmas petrezselyem nagyon egészséges. Nézzük miért érdenes rendszeresen fogyasztani belőle.
Mire jó a petrezselyem?
A petrezselyem nem tartalmaz koleszterint, de antioxidánsokban, ásványi anyagokban, vitaminokban és rostban gazdag. Így felvértezi a szervezetet a betegségek ellen, segít szabályozni a koleszterinszintet, a káros hatású szabadgyökök lekötésével lelassítja a test öregedési folyamatait, illetve megelőzi az emésztési problémákat, mint például a székrekedést.
A petrezselyemben található esszenciális olaj, az eugenol helyi érzéstelenítő és fertőtlenítő hatással bír, és csökkenti a vércukorszintet. A zöldség jó kálium-, vas-, mangán- és magnéziumforrás. A kálium a testfolyadékok egyik fő alkotórészeként szabályozza a szívműködést és a vérnyomást. A megfelelő mennyiségű vas a hemoglobin-termelés, így a vérképzés elengedhetetlen feltétele. A petrezselyem A-vitamin-tartalma eredményeképp vigyáz a szem és a bőr egészségére, K-vitamin-tartalmának köszönhetően pedig segít megelőzni a csontritkulást.
Hogyan készítsd el?
A petrezselymet szárítva és frissen is felhasználhatod. Az előbbi tárolása egyszerűbb, hiszen az utóbbi hűtőben tartva csak két hétig marad felhasználható. De a maradékot le is fagyaszthatod, így bármeddig eláll.
Ha a hűtőben tárolod a petrezselyemzöldet, spricceld le a leveleket egy kis vízzel, és tedd egy műanyag zacskóba. A szárított petrezselyem körülbelül egy évig őrzi meg az ízét. A zöldséget használhatod levesalaplevekhez, sültekhez vagy párolt húsokhoz. Az apróra aprított petrezselyem és fokhagyma kettőse még a legegyszerűbb omlettet vagy grillzöldségköretet is feldobja. A zöldség számos tradicionális közel-keleti étel elkészítéséhez is remek alapanyag. A petrezselyem gyökerét (amely nem összetévesztendő a fehérrépával) szintén elkészítheted köretnek, vagy húslevesbe is teheted.
Te mihez használod a leggyakrabban a petrezselymet?