A vöröshagyma jótékony hatásai
A vöröshagyma remek B1-, B6-, C- és K-vitamin, illetve kalcium-, króm- és rostforrás. Ennek köszönhetÅ‘en segÃti az emésztést, erÅ‘sÃti az immunrendszert, az izmokat, az idegeket és csontokat. de vajon mi mindenre jó még?
Mire jó a vöröshagyma?
A vöröshagyma 100 grammja mindössze 44 kalóriát tartalmaz. A csÃpÅ‘s zöldségben található flavonoidok antioxidáns hatásuknak köszönhetÅ‘en segÃtenek lekötni a szervezetben lévÅ‘ káros hatású szabadgyököket, Ãgy lassÃtják az öregedési folyamatokat.
A hagyma felaprÃtása közben tapasztalható könnyezést az allináz enzim jelenléte okozza. A zöldség nagy mennyiségű ként is tartalmaz, amely a máj egészségére van jó hatással. Mint a többi kéntartalmú ételt, ezt is fehérjékkel (például húsokkal) együtt ajánlott fogyasztani, ugyanis segÃti az aminosavak beépülését.
A hagymában található quercetin hÃgÃtja a vért, csökkenti a koleszterinszintet, segÃt megelÅ‘zni a vérrögök kialakulását, illetve legyÅ‘zni az asztmát, a krónikus tüdÅ‘gyulladást, a szénanáthát, a csontritkulást és a cukorbetegséget.
Hogyan készÃtsd el?
A hagyma a fÅ‘zés igazi Jolly Jokere, hiszen szinte bármilyen alakban és bárhogyan elkészÃtve fogyasztó, illetve megtalálható szinte az összes fogásban, fÅ‘ként a magyaros ételekben.
Vékony karikákra vágva tehetjük friss salátába, apróra vágva és megdinsztelve pörköltök, mártások alapja, de rakhatjuk tojásrántottába is, egy kis szalonnával.
A sütni való hússzeleteket hagymakarikákkal befedve tedd a sütÅ‘be; hiszen a zöldség sülve is nagyon finom. A hagymának elég sok idÅ‘re van szüksége ahhoz, hogy megfÅ‘jön vagy megsüljön, ezért kell vele kezdeni az étel elkészÃtését. Ha azt szeretnéd, hogy a hagyma teljesen elveszÃtse az erejét, dinsztelt tovább, alacsonyabb hÅ‘mérsékleten. Ha viszont kifejezetten szereted csÃpÅ‘sen, készÃtsd rövidebb ideig, magas hÅ‘mérsékleten.
Te milyen módon szereted a vöröshagymát a leginkább?