10 ötlet, hogy mire használd a száraz kenyeret
Ha nem ettétek meg az összes kenyeret, és az már egy kicsit száraz, ne dobd ki: számos más módon felhasználhatod, és ezzel példát is mutathatsz a gyerekeknek, hogy később ők maguk se dobjanak ki ételt.
1. Ha a kenyér még nem olyan száraz, hogy beletörjön a fogad, készíts belőle pirítóst vagy melegszendvicset.
2. Tedd félre száraz helyre, ahol teljesen kiszáradhat, majd daráld le, és máris kész a házi zsemlemorzsa, amit később használhatsz panírozásra.
3. Hagyd még száradni a kenyeret, majd vágd fel kis kockákra, tedd vékonyan bezsírozott tepsibe, süsd egy kicsit sütőben, és kész a kruton, amelyet salátához adhatsz, vagy levesbe is tehetsz, például francia hagymalevesbe vagy spanyol gazpachóba.
4. A fasírthoz kifejezetten szikkadt zsemlét ajánlanak a receptek, de kenyér is megteszi. Áztasd tejbe, és megpuhul.
5. Készítsd belőle bundás kenyeret a gyerekeknek reggelire. Csinálhatod úgy is, hogy olajjal kevert tojásba mártogatod, és sütőben sütöd ki. Reszeld sajttal is megszórhatod.
6. Köret is készülhet kenyérből: a marokkói konyha például szívesen alkalmazza. Törd a kenyeret kis falatkákra, és fűszerezd meg például curryvel.
7. Pizzaszerű ételt is készíthetsz belőle: héj nélküli szeletekkel rakj ki egy tepsit, tejföllel kevert ketchuppal kend meg, majd tegyél rá olyan feltétet, amilyet csak szeretnél, végül szórd meg reszelt sajttal, és süsd addig, amíg meg nem pirul.
8. A madáretetőbe is kiteheted a morzsát.
9. Főzz fel cukros tejet, és áztasd bele a kenyeret, majd vajjal, csokival, lekvárral, gyümölcsökkel ízesítve készíts belőle édes desszertet.
10. Sűríthetsz vele főzelékeket, például spenótot. Áztasd be tejbe, majd turmixold össze a zöldséggel.
Te próbáltad már valamelyiket?