A nap kedvencei
 • Az alma, körte és sárgadinnye nagyon sok vitamint tartalmaz. A finom összetevőkbőb tápláló, méregtelenítő...

 • Ez az ízletes turmix magas cukortartalmának köszönhetően valódi energiabomba. Próbáld ki! - Hozzávalók: - 3 dl tej...

 • A stressz sokak életét megkeseríti. Egy nyugtató zöld turmixszal enyhítheted a kellemetlen érzést. - Hozzávalók: -...

Üdv az oldalon!
Belépés Regisztráció

Így kerüld ki az adalékanyagokat a boltban

Kategória: Háztartás

A szervezetünk számára emészthetetlen, így felesleges és mérgező mesterséges adalékanyagok hosszú távon felhalmozódnak a testben, és gátolják az egyes szervek működését. Néhány egyszerű csellel azonban szépen kikerülheted őket. 

bevasarlas

Sokan évi egyszer-kétszer méregtelenítő kúrába kezdenek, hogy megszabadulhassanak a szervezetükben felhalmozódó méreganyagoktól, azonban a legjobb módszer, ha egyáltalán nem viszel be hasonló anyagokat a szervezetedbe: ezek jellemzően a táplálékkal, a levegővel, illetve a környezeti tényezők hatására jutnak a testbe, és fejtik ki káros hatásukat. Számtalan egészségügyi problémát okozhatnak, az állandó fejfájástól és a fáradékonyságtól kezdve a bőrproblémákon és az allergián át az emésztési gondokig.

Adalékanyagok az élelmiszerekben

A feldolgozott élelmiszerek sokszor tartalmaznak rengeteg hozzáadott cukrot vagy mesterséges édesítőszert, aromát, színezéket, tartósítószert vagy állagjavító szereket – amelyektől lehet, hogy esztétikusabbá válnak, ám egyszerre egészségtelenebbé is. Az általános „szabály” szerint minél inkább feldolgozott egy élelmiszer, annál több mesterséges anyag lehet benne.

Ennek igazolására elég elolvasnod az adott árucikk címkéjét – ha a felirat tele van E-betűkkel, számokkal és számodra értelmezhetetlen kifejezésekkel, jobb, ha nem teszed be a kosaradba. Sok adalékanyagot tartalmaznak jellemzően a levesporok, a konzervek, az előre sütött készételek, a felvágottak, a szószok és mártások, illetve a különböző desszertek.

fuszerekKis befektetés, ami gyorsan megtérül

Az első időszakban ez nagyon sok időbe telhet, és meglepő lesz, hogy az eddig hetente vásárolt termékek milyen sok plusz összetevőt tartalmaznak. Ezeket a legjobb ha elfelejted, és helyettük hasonló, de egészségesebb alternatívát keresel. Ha ezt egyszer végigcsinálod, megtalálod az egészségesebb alternatívákat, utána a bevásárlás ugyanolyan gyors lesz, mint korábban, azzal a különbséggel, hogy ezúttal egészségesebb termékekkel lesz tele a kosarad. Van azonban még néhány tippem, ha csak egészségesebb élelmiszereket szeretnél a kosaradba:

 1. Vásárolj feldolgozatlan élelmiszereket

  A legjobb, ha a zöldségeket és gyümölcsöket a zöldségesnél vagy a piacon szerzed be, a húsokért pedig egy megbízható henteshez mész. A felvágottak nagyon sok felesleges összetevőt, cukrokat, tartósítószereket és adalékanyagokat tartalmaznak. Ha viszont ezekről nem tudsz lemondani, akkor az összetevőket átvizsgálva keress olyan, amelyikben a lehető legmagasabb a színhústartalom.

 2. Termeszd magad

  Ha kertes házban élsz, a leggyakrabban használt zöldségeket magad is megtermelheted.

 3. Olvasd el a csomagolást

  Az élelmiszerek csomagolásán keresd a „tartósítószermentes”, illetve a „hozzáadott cukor nélkül készült” feliratokat.

 4. Főzz magad

  Ha teheted főzz te magad, és vásárolj minél kevesebb készételt. Ha van az irodában konyha, inkább otthonról vigyél ebédet, és melegítsd meg a mikróban, vagy válassz egy megbízható ételfutárt. Biztosan találsz olyat a környékeden is, amelyik feldolgozatlan élelmiszerekből főz és megbízható körülmények között hűti, tárolja és szállítja az ételeket.

 5. Termessz fűszereket

  A zacskós, szárított fűszerek helyett inkább élő növényt vásárolj, vagy magad is termeszthetsz snidlinget vagy épp petrezselymet az ablakban.

 6. Válasszd az idénynövényeket

  Idényzöldségeket és -gyümölcsöket rakj a kosaradba, és akár tegyél belőlük félre fagyasztva vagy épp lekvárként – cukor nélkül – télire is.

Az adalékanyag-mentes táplálkozás hosszú távon meghozza a hatását: egy idő múlva azt veszed majd észre magadon, hogy egyszerűen sokkal jobban érzed magad a bőrödben, több lesz az energiád, szebb lesz a bőröd, jobb lesz a kedved is. A legjobb pedig, amikor ezt majd mások is észreveszik rajtad.

Van jobb ötleted? Oszd meg velünk!

A cikk először a 21napalatt blogban jelent meg >>

Hogy tetszett?


Tetszik? Oszd meg!


Kipróbáltad? Véleményed van? Szólj hozzá!
© Copyright Turmixvilág. Minden jog fenntartva.