A vöröshagyma jótékony hatásai
A vöröshagyma remek B1-, B6-, C- és K-vitamin, illetve kalcium-, króm- és rostforrás. Ennek köszönhetően segíti az emésztést, erősíti az immunrendszert, az izmokat, az idegeket és csontokat. de vajon mi mindenre jó még?
Mire jó a vöröshagyma?
A vöröshagyma 100 grammja mindössze 44 kalóriát tartalmaz. A csípős zöldségben található flavonoidok antioxidáns hatásuknak köszönhetően segítenek lekötni a szervezetben lévő káros hatású szabadgyököket, így lassítják az öregedési folyamatokat.
A hagyma felaprítása közben tapasztalható könnyezést az allináz enzim jelenléte okozza. A zöldség nagy mennyiségű ként is tartalmaz, amely a máj egészségére van jó hatással. Mint a többi kéntartalmú ételt, ezt is fehérjékkel (például húsokkal) együtt ajánlott fogyasztani, ugyanis segíti az aminosavak beépülését.
A hagymában található quercetin hígítja a vért, csökkenti a koleszterinszintet, segít megelőzni a vérrögök kialakulását, illetve legyőzni az asztmát, a krónikus tüdőgyulladást, a szénanáthát, a csontritkulást és a cukorbetegséget.
Hogyan készítsd el?
A hagyma a főzés igazi Jolly Jokere, hiszen szinte bármilyen alakban és bárhogyan elkészítve fogyasztó, illetve megtalálható szinte az összes fogásban, főként a magyaros ételekben.
Vékony karikákra vágva tehetjük friss salátába, apróra vágva és megdinsztelve pörköltök, mártások alapja, de rakhatjuk tojásrántottába is, egy kis szalonnával.
A sütni való hússzeleteket hagymakarikákkal befedve tedd a sütőbe; hiszen a zöldség sülve is nagyon finom. A hagymának elég sok időre van szüksége ahhoz, hogy megfőjön vagy megsüljön, ezért kell vele kezdeni az étel elkészítését. Ha azt szeretnéd, hogy a hagyma teljesen elveszítse az erejét, dinsztelt tovább, alacsonyabb hőmérsékleten. Ha viszont kifejezetten szereted csípősen, készítsd rövidebb ideig, magas hőmérsékleten.
Te milyen módon szereted a vöröshagymát a leginkább?




