Nagy vitamin körkép
Szervezetünknek az egészséges működéshez vitaminokra van szüksége, amelyek természetes közegükben hasznosulnak legjobban. Ezért különösen fontos, hogy lehetőleg friss gyümölcsökkel és zöldségekkel vigyük be őket szervezetünkbe.
Kevesen vannak tisztában azzal, hogy az egyes vitaminok mely szervünk optimális működését támogatják, ezt járja körül vitamin körképünk. Ötletet is adunk arra vonatkozóan, hogy az egyes vitaminokat milyen élelmiszerekben találod meg.
Vízben oldódó vitaminok
B1 vitamin
Könnyíti a cukrok és keményítők felvételét és védi az idegszöveteket. Főként gabonafélékben, olajos magvakban, tejben és tojásban fordul elő.
B2 vitamin
A sejttevékenység támogatásához szüksége energia előállításában elengedhetetlen. Tejben és tejtermékekben, májban, tojásban és hüvelyesekben fordul elő.
B3 vitamin
Részt vesz a zsírok, fehérjék és cukrok anyagcseréjében, valamint hozzájárul a szervezet megújulásához és jó kondiban tartásában. Hiánya bélrendszeri zavarokat, fáradékonyságot, depressziót, étvágytalanságot és fejfájás okozhat. A B3 vitamin főleg húsban, májban, vesében, zöldségfélékben és barna kenyérben fordul elő.
B5 vitamin
Pantolénsav. Hozzájárul a bőr rugalmasságához és a haj vitalitásának és fényességének megőrzéséhez. Segíti a zsírok felvételét, így támogatja a máj működését.
B6 vitamin
Jelentős szerepet játszik a fehérjék és zsírok anyagcseréjében, segíti a hemoglobin termelődését és védi a bőr- és idegszöveteket. Sok B6 vitamin található a májban, halban, húsban, tejtermékekben, hüvelyesekben, gabonafélékben, spenótban és banánban.
B9 vitamin
A folsav ideális a fejlődő szervezet számára. Várandós nők számára rendkívül fontos, mert a baba gerincét, a velőcsövet lezáró folyamat csak folsav jelenlétében megy végbe. Sok folsavat tartalmaz a máj és a leveles zöldségek pl. paraj.
B12 vitamin
A B12 vitamin elengedhetetlen a vörösvérsejtek képződéséhez és az idegrendszerszer egyensúlyához.
C vitamin
Az szkorbinsavként is ismert vitamin aktiválja és fokozza a szervezet természetes védekező képességét, valamint szükséges a porcszövetek kialakulásához és vas felszívódásához. Legnagyobb mennyiségeben zöldségekben és gyümölcsökben fordul elő.
Zsírban oldódó vitaminok
A vitamin
Segíti az egészséges fejlődést, erősíti az immunrendszert, védi a látást és a bőrt. Elővitaminja a béta-karotin, amely a szervezetben alakul át A vitaminná. Hiánya farkasvakságot okoz. A vitamin nagy mennyiségben májban, vesében, tejben, tojásban, vajban és halban fordul elő.
D vitamin
Hasznos a fejlődő szervezet számára, segíti a kalcium és a foszfor megkötését a csontokban és hozzájárul a fogak egészségéhez. Legjobban a bőrben képződik, ha elegendő napsugárzás éri, ennek hiányában pótolhatjuk halmájolajból, májból, tojásból, tejből és tejtermékekből és margarinokból.
E vitamin
Az E-vitamin megőrzi a sejtszövetet és óvja a sejtek lipideit az oxidálódás káros hatásaitól. Jelentős forrásaink a növényi olajok, a zöld növények, a hús, a máj és a tojás.
K vitamin
Fontos szerepet játszik a csontok felépítésében és a véralvadásban. Nagy mennyiségben fordul elő a brokkoliban, a savanyú káposztában, fejes salátában, parajban, mézben, májban és tejtermékekben.