7 + 1 érv a bio mellett
Még nem tudhatjuk biztosan milyenek a hosszú távú hatásai az élelmiszerekben található permetezőszer maradványoknak, az azonban tény, hogy a veszély valós.
Lehetőség szerint érdemes áttérned a bioélelmiszerekre. Hogy miért? 7+1 nyomós érvünkből kiderül:
1. Megóvja egészségünket
A különböző élelmiszerekben található permetezőszer maradványok káros hatással van szervezetedre. Ez a gyerekek esetében fokozottan is érvényes. Bioélelmiszerekkel a káros méreganyagok bevitele megszüntethető.
2. Szennyeződésmentes víz
A permetezőszerek a földbe szivárogva bekerülhetnek a talajvízbe, ezzel sok ember ivóvízforrását szennyezve. A biotermelők- és feldolgozók az öntözéshez sem használnak szennyező anyagokat.
3. Szigorú szabályozás
A bioszabvány szerint előállított élelmiszerek szigorú szabályok szerint készülnek, ezáltal biztosítva a fogyasztóknak, hogy megvásárolt termékeket az előírásoknak megfelelően termelték.
4. Javítja a termőföldet
A biogazdálkodók műtrágya helyett komposztált trágyával, talajvédő gazdálkodással és rotációval javítják a termőföld és a termények minőségét.
5. Megőrzi a biodiverzitást
Napjaink egyik legsürgetőbb problémája a növény- és állatfajok gazdagságának megőrzése. A biotermelők gyűjtik és használják az egyes növénycsaládokhoz tartozó magokat és hibrid zöldség- és gyümölcsféléket termesztenek, hogy könnyebb legyen szállítani és jobban mutassanak.
6. Fenntartja a gazdaságokat
A biogazdálkodás lehet az egyik alapja, hogy a hagyományos vidéki és kis családi gazdaságok fennmaradjanak. Sok gazdaságot egyéni gazdák birtokolnak és működtetnek.
7. Az ár
A biotermékek első ránézésre drágábbnak tűnhetnek, de ne felejtsük el, hogy a hagyományos módon termelt élelmiszerek ára gyakran nem fedi a valós költségeket. Nem tartalmazza a fertőzött víz árát, a termőföld károsításának költségét vagy a permetezőszerek gyártása során keletkező veszélyes hulladékok eltakarításának díját. Te is választhatsz: most fizetsz vagy később.
+1 Az íz
A bio és a hagyományosan termesztett zöldségek és gyümölcsök között a legegyértelműbb különbség az íz. Egyszerűen kóstolj meg egy hagyományos úton termesztett és egy meleg napon érett paradicsomot. A választás ezek után nem kérdéses többé.