A szerecsendióval készült finomságok
A szerecsendió számos jótékony hatásának köszönhetően egyre népszerűbb a konyhákban, íme néhány finom falat, amelynek nehéz ellenállni.
A szerecsendiót már évezredek óta használják, az ókori görögök és rómaiak például előszeretettel alkalmazták az agyi funkciók serkentésére, illetve a szorongás, az idegesség és a levertség leküzdésére. A szerecsendió segíti a koncentrációt, így javítja a teljesítményt a munkahelyen – de a gyerekeknek is segít odafigyelni az iskolában, így a szerecsendiós süti kiváló alternatíva tízóraira.
A kínai orvoslás is használja a fűszert, és aknázza ki nyugtató, gyulladáscsökkentő, illetve fájdalomcsillapító hatását. A szerecsendió a sajgó ízületek, az izomfájdalom és a hasi fájdalom hatásos gyógyszere. Segít megelőzni és kezelni a puffadást és a hasmenést is, valamint megszünteti a rossz leheletet. Álmatlanság ellen is fogyaszthatod, egy csipetnyit egy pohár langyos tejhez keverve.
Receptek szerencsendióval
Reindeer Caesar koktél
Szerecsendió felhasználásával többféle finom karácsonyi koktélt készíthetsz, például ezt a rénszarvasost.
Hozzávalók:
1,5 rész vodka
6 rész paradicsomlé
2 tk citromlé
1/4 tk erőspaprikaszószt
1 tk Wocestershire-szószt.
Elkészítés:
Keverd össze a hozzávalókat, majd töltsd egy jéggel teli pohárba, és szórd meg a tetejét szerecsendióval.
Sütőtökkrémleves
Hozzávalók:
1 kg sütőtök
1 l csirke alaplé
5 dl tejszín
só
bors
szerecsendió
Elkészítés:
A sütőtököt hámozz meg, vájd ki a magját, majd vágd fel kis darabokra. A csirke alapléhez önts hozzá a tejszín felét, majd tedd bele a sütőtököt, egy kis sót, borsot és szerecsendiót, és főzd puhára. Ha kész, botmixerrel pürésítsd, és keverd hozzá a maradék 2,5 dl tejszínt. Tegyél bele pirított kenyérkockát vagy tökmagot, és forrón tálald.
Répatorta
Hozzávalók:
7 tojás
15 dkg nádcukor
20 dkg dió
40 dkg sárgarépa
20 dkg liszt
1 tk szódabikarbóna
1 tk fahéj
4 ek olaj
vanília
szegfűszeg
szerecsendió
Elkészítés:
A tojások fehérjéjét egy csipet sóval verd kemény habbá, majd apránként add hozzá a cukrot és a sárgájákat, és verd tovább. Daráld le a diót, és reszeld le a sárgarépákat. A diót keverd össze a liszttel, a sütőporral, az őrölt fahéjjal, egy késhegynyi szegfűszeggel, vaníliával és szerecsendióval. A keveréket, a reszelt répát és az olajat kis adagonként adj hozzá a habhoz, és keverd jól össze. Öntsd a tésztát kivajazott és kilisztezett tepsibe, majd előmelegített sütőben süsd 50 percig. Ha kihűlt, a tetejét 10 dkg olvasztott csokoládéval is bevonhatod.
Kipróbáltad? Oszd meg velünk tapasztalatodat!