Szagtalanítsd a hűtőt vegyszerek nélkül
Ha kinyitod a hűtőt, jó esetben összefut a nyál a szádban az ínycsiklandó falatok láttán, nem pedig felfordul a gyomrod az onnan kiáramló bűztől. Ha az utóbbit tapasztalod, vess be néhány házi praktikát, és szabadulj meg a zavaró szagoktól.
Tisztítás szódabikarbónával
Először is kapcsold ki a hűtőt, és húzd ki a konnektorból. Távolíts el belőle mindent, és nézd át az élelmiszereket: a lejártakat dobd ki. A többit rakd jégre, amíg dolgozol. Készíts szódabikarbónás oldatot: keverj el fél csésze szódát a mosogatóba engedett meleg vízben. Vedd ki a hűtő polcait, dobozait és minden más elmozdítható elemet. Mosd el őket a szódabikarbónás vízben, majd alaposan töröld szárazra.
A hűtő belsejét is töröld át egy, az oldatba mártott szivaccsal. A hűtő hátulján található csöpögtetőtálcát is tisztítsd meg; a benne található piszkos vizet öntsd ki.
Természetes „szagelszívók”
A szódabikarbónát nem csak akkor használhatod, ha már nagy a baj. Tegyél kávéscsészébe vagy alátétre szórt szódabikarbónát a hűtőbe, és hagyd ott; az magába szívja a rossz szagokat. Vigyázz, hogy ne érintkezzen az étellel, és rendszeresen cseréld. A szóda helyett az ecet is megteszi: ugyanígy egy csészében vagy egy nyitott szájú üvegben tegyél belőle a hűtőbe; vagy vízzel keverve használd tisztítószerként.
Magába szívja a szagokat a zabliszt, illetve az őrölt kávé is. Aktív szenet is használhatsz erre a célra, azonban olyat válassz, amely nem tartalmaz hozzáadott gyúlékony anyagokat, ugyanis azok károsak lehetnek az egészségre; inkább gyógyszertárból szerezd be. A széndarabokat kis tálkákban helyezd a hűtő polcaira, állítsd alacsonyra a hőmérsékletet, és tartsd csukva az ajtaját pár napig. A szenet felfrissítheted, ha húsz percre száznyolcvan fokos sütőbe teszed; ezután újra használhatod erre a célra.
Kipróbáltad? Oszd meg velünk tapasztalatodat!