A nap kedvencei
  • A gyerekek immunrendszeres nehezebben védekezik a megfázások és az influenza ellen. Az első tünetek megjelenésekor...

  • A sárgarépa édes íze jól harmonizál az almával, egy kevés gyömbérrel megbolondítva pedig igazán különleges...

  • Vörös színű energetizáló turmix hétfő reggelekre. - Hozzávalók: - 3 cm vastag görögdinnye szelet - 2 narancs -...

Üdv az oldalon!
Belépés Regisztráció

Egészséges majonéz házilag

Kategória: Egészség

A majonéz nagyon „sunyi” élelmiszer, hiszen nem feltétlenül látszik rajta, de akár egy egyébként rendkívül egészséges ételt – például salátát – és képes kalóriabombává és egészségtelenné változtatni a rengeteg hozzáadott cukor, illetve mesterséges anyag – édesítőszer, aroma, állagjavító, tartósítószer stb. – miatt. De ez nem feltétlenül van így!

majonez

Egészséges majonéz? Létezik!

De ha mindezeket kihagyod belőle, és csak a tojássárgája, az olívaolaj, a mustár, a só, a citromlé és valamilyen természetes édesítőszer marad, máris egészen más a helyzet. Ehhez persze neked kell elkészítened otthon, ám ez nem is olyan bonyolult, mint amilyennek elsőre tűnik.

Hozzávalók:

  • 4 tojássárgája
  • 1-2 teáskanál mustár
  • 1 teáskanál só
  • 4 dl olívaolaj
  • 3 teáskanál citromlé
  • 1 teáskanál méz vagy más természetes édesítőszer

Elkészítés:

A tojássárgáját, a mustárt, a sót és a mézet keverd habosra. Méz helyett használhatsz bármilyen más természetes édesítőszert is, például sztíviát vagy eritritet; a lényeg, hogy ne cukor legyen. Ezután következik a legnehezebb művelet, az olaj adagolása: ezt lassan, cseppenként vagy vékony sugárban folyatva add hozzá a keverékhez. Közben állandóan kevergesd, vagy botmixerrel mixeld össze. Add hozzá a citromlevet (lehetőleg friss citromból facsarva) is. Addig keverd, amíg sűrűvé válik; sokkal sűrűbbé, mint a bolti, szinte vajszerűvé. Ha friss házi tojást használsz, a színe is sárgább lehet. Mivel a házi majonéz nem tartalmaz semmilyen tartósítószert, csakis természetes anyagokat, mindenképp tartsd hűtőben, és a lehető leghamarabb fogyasszátok el. Ez valószínűleg nem lesz nehéz, hiszen finomabb is, mint a bolti. A salátaöntetként való használat mellett sült húsokhoz is fogyaszthatod.

Kipróbáltad? Oszd meg velünk tapasztalataidat! 

A recept először a 21napalatt.hu blogban jelent meg >>

Hogy tetszett?

Egészséges majonéz házilag 5 out of 5 based on 2 ratings.

Tetszik? Oszd meg!


Kipróbáltad? Véleményed van? Szólj hozzá!
© Copyright Turmixvilág. Minden jog fenntartva.