A nap kedvencei
  • A mandulatej és mangó harmonikus keverékét a lime teszi pikánssá. - Hozzávalók: - 1 mangó - 1 dl mandulatej - 1...

  • Ez a piros színű turmix kitűnően méregteleníti a bőrt és stabilizálja a hormonok működését is. - Hozzávalók:...

  • Igazi vitaminbomba, tele A-, C- és E-vitaminnal. - Hozzávalók: - 1 őszibarack - 1 körte - 1/2 rózsaszínű grapefruit...

Üdv az oldalon!
Belépés Regisztráció

A petrezselyem jótékony hatásai

Kategória: Egészség

A salátákba, krumplihoz, húsokhoz adható és szendvicsek díszítésére is alkalmas petrezselyem nagyon egészséges. Nézzük miért érdenes rendszeresen fogyasztani belőle.

petrezselyem

Mire jó a petrezselyem?

A petrezselyem nem tartalmaz koleszterint, de antioxidánsokban, ásványi anyagokban, vitaminokban és rostban gazdag. Így felvértezi a szervezetet a betegségek ellen, segít szabályozni a koleszterinszintet, a káros hatású szabadgyökök lekötésével lelassítja a test öregedési folyamatait, illetve megelőzi az emésztési problémákat, mint például a székrekedést.

A petrezselyemben található esszenciális olaj, az eugenol helyi érzéstelenítő és fertőtlenítő hatással bír, és csökkenti a vércukorszintet. A zöldség jó kálium-, vas-, mangán- és magnéziumforrás. A kálium a testfolyadékok egyik fő alkotórészeként szabályozza a szívműködést és a vérnyomást. A megfelelő mennyiségű vas a hemoglobin-termelés, így a vérképzés elengedhetetlen feltétele. A petrezselyem A-vitamin-tartalma eredményeképp vigyáz a szem és a bőr egészségére, K-vitamin-tartalmának köszönhetően pedig segít megelőzni a csontritkulást.

Hogyan készítsd el?

A petrezselymet szárítva és frissen is felhasználhatod. Az előbbi tárolása egyszerűbb, hiszen az utóbbi hűtőben tartva csak két hétig marad felhasználható. De a maradékot le is fagyaszthatod, így bármeddig eláll.

Ha a hűtőben tárolod a petrezselyemzöldet, spricceld le a leveleket egy kis vízzel, és tedd egy műanyag zacskóba. A szárított petrezselyem körülbelül egy évig őrzi meg az ízét. A zöldséget használhatod levesalaplevekhez, sültekhez vagy párolt húsokhoz. Az apróra aprított petrezselyem és fokhagyma kettőse még a legegyszerűbb omlettet vagy grillzöldségköretet is feldobja. A zöldség számos tradicionális közel-keleti étel elkészítéséhez is remek alapanyag. A petrezselyem gyökerét (amely nem összetévesztendő a fehérrépával) szintén elkészítheted köretnek, vagy húslevesbe is teheted.

Te mihez használod a leggyakrabban a petrezselymet?

Hogy tetszett?


Tetszik? Oszd meg!


Kipróbáltad? Véleményed van? Szólj hozzá!
© Copyright Turmixvilág. Minden jog fenntartva.