A nap kedvencei
  • A narancs és a banán jó párosítás, egy kis fahéjjal és szerecsendióval kombinálva pedig utánozhatatlan. -...

  • A szilva kitűnő immunerősítő gyümölcs, gazdag folsav tartalmának köszönhetően hatékony stresszűző. -...

  • Gondoltad volna, hogy a csokoládét egészséges gyümölcsturmixba is teheted? Próbáld ki ezt a verziót! -...

Üdv az oldalon!
Belépés Regisztráció

A karalábé jótékony hatásai

Kategória: Egészség

Az édeskés ízű, lédús karalábé vitaminokban és rostban gazdag zöldség, amely minimális zsírt, nulla koleszterint csak 100 grammonként 27 kalóriát tartalmaz, de nem csak ezért érdemes rendszeresen fogyasztanod.

karalabe

A karalábé jótékony hatásai

Gazdag C-vitamin-forrás (62 milligrammot tartalmaz 100 grammonként), így hatékony antioxidáns, amely a káros szabadgyökök lekötésével lassítja az öregedési folyamatokat. B-vitaminokat is tartalmaz, így karbantartja az idegeket és az izmokat. Számos fontos ásványi anyag is van benne, mint réz, kalcium, kálium, mangán, vas és foszfor. A kálium a vérnyomást és a vízháztartást szabályozza, a vas a vérképzéshez szükséges, a magnézium pedig a csontok és az izmok egészségéért felel. Kisebb mennyiségben A-vitamint is tartalmaz a karalábé, amely a látás épségéért felel.

Hogyan készítsd el?

karalabe_A karalábé sokoldalúan felhasználható; a gumója és a levelei is ehetők. A gumót felnegyedelve megsütheted úgy, mint a krumplit, egy kis zsiradékban sóval és borssal. Pürét is készíthetsz belőle, így a burgonyapüré csökkentett kalóriatartalmú alternatíváját kapod. Akár krumplit is tehetsz bele felesben, de csőben sütve, sajttal is nagyon finom. Párolhatod, főzheted vagy grillezheted, de nyersen is felhasználhatod köretként: vékony csíkokra vágva hintsd meg olívaolajjal, citromlével, sóval és borssal és salátába is teheted, szintén vékonyan felszeletelve.

A karalábéleveleket ugyanúgy elkészítheted, mint más leveles zöldségeket, például a fejes salátát vagy a spenótot. Főzd néhány percig sós vízben, vagy a hirtelen sütést is választhatod, így készítsd fokhagymával és olívaolajjal. De nyersen is elfogyaszthatod a leveleket salátába keverve.

A gyerekekkel is megszerettetheted a karalábét, ha kis lepénykéket készítesz belőle: vágd apróra a zöldséget, és keverd össze tojással, liszttel és sóval, majd formálj belőle lapos kis köröket, és zsiradékban süsd ki.

 

Te milyen módon fogyasztod a legszívesebben?

Hogy tetszett?


Tetszik? Oszd meg!


Kipróbáltad? Véleményed van? Szólj hozzá!
© Copyright Turmixvilág. Minden jog fenntartva.