A cékla jótékony hatásai
A cékla vérvörös gumói ritkán kerülnek asztalunkra, pedig jótékony hatásai évezredek óta ismertek. Méregtelenítő, rákellenes és vérképző hatása vitathatatlan.
A céklát szervezetre gyakorolt jótékony hatása miatt már az ókori görögök is fogyasztották, ami a benne található számtalan vitaminnak és ásványi anyagnak köszönhető. A cékla sok A-, B- és C- vitamint, folátot, kalciumot, mangánt, káliumot, vasat, betanint, melonsavat, fitoszterolt, szaponint, fehérjét és rostokat tartalmaz.
A cékla jótékony hatásai
A cékla fogyasztása az egyik legjobb megoldás a szervezet méregtelenítésére. A friss sárgarépából és céklából készített zöldséglé kitűnő májtisztító. Rendszeres fogyasztásával javíthatjuk közérzetünket és esetleges gyomorpanaszokat is megszűnteti.
A cékla segít a szervezetnek nagyobb mennyiségű oxigént felvenni, mélyvörös színe a vérszegénység és fehérvérűség gyógyításában játszik fontos szerepet. Magas B-vitamin tartalma miatt kismamák számára különösen ajánlott a fogyasztása. A B-vitamin elengedhetetlen a kisbaba szöveteinek optimális növekedéséhez, a cékla rendszeres fogyasztásával csökkenthető a születési rendellenességek esélye. Magas foláttartalma pedig a nyitott gerinc esetleges kialakulását csökkenti.
Hogyan fogyasszuk?
A nyártól őszig termő céklát fogyaszthatod nyersen, salátaként, főzve, köretként, készíthetsz belőle levest vagy akár céklachipszet, de fogyaszthatod csak magában is. Főzve veszít jótékony hatásaiból, ezért a legjobb, ha nyersen kerül az asztalra. Néhány további hozzávalóból ízletes céklaturmixot is készíthetsz.
Népszerű céklaturmixok
Édes céklaturmix almával >>
Immunerősítő zöldségturmix >>
Narancsbőr elleni turmix >>
Jókedvteremtő céklaturmix >>