A nap kedvencei
  • Az egzotikus gyümölcsök tele vannak vitaminokkal. A mangóturmix energiával tölt fel és erősíti az immunrendszert. -...

  • Nagyon finom, egészséges turmix, amely nagyon jó hatással van a bőrre. - Hozzávalók: - 2 alma - 1/2 sárgadinnye -...

  • Nyugtató és stresszűző hatású turmix, mennyei ízek kavalkádja. - Hozzávalók: - 1 banán - 2,5 dl kókusztej -...

Üdv az oldalon!
Belépés Regisztráció

A lepotyogott tűlevelek hasznosítása

Kategória: Háztartás

A hagyomány szerint vízkereszt napján, január 6-án kell leszedni a karácsonyfát. Ha nagy fád volt (főleg, ha lucfenyő), a fabontást hosszú porszívózás követi, kiváltképp, ha padlószőnyeg van a lakásban, hiszen a lepotyogott tűlevelek előszeretettel ragadnak be a szálak közé. Azonban nem kell kidobni őket; ha elég sok vagy belőlük, széles körűen felhasználhatók, például természetes talajtakaróként, illatosítóként vagy dekorációként.

Mulcs vagy tüzelőanyag

Ha mulcsként (talajtakaróként) hasznosítod a tűleveleket, megszabadulhatsz a gyomoktól. Takard be vele az ágyásokat; a tűlevelek nyár közepére lebomlanak.

Nagyobb mennyiség esetén elteheted a maradék levelet nyárra. A tűlevél remek mulcs például az eper és más évelő növények számára; használhatod akár szalmával keverve is.

Ha van cserépkályha vagy kandalló a lakásban, illetve egy kerti melléképületet fűtötök kazánnal, a tűleveleket felhasználhatod tüzelőanyagként. Igaz, egyetlen kis fenyőfáról nem nyersz annyit, hogy ez jelentős mennyiség legyen, de ha nagy a kert, és több tekintélyes méretű fa is található benne, már egész más a helyzet. Ha nincs kandallód, tedd el a leveleket nyárra: a kerti sütögetések alkalmával remek gyújtós lesz.

Tűlevél-dekoráció

Otthonod díszítésére is használhatod a tűleveleket. Tegyél egy maréknyit egy kis vászonzsákba, és helyezd el a lakás különböző pontjain vagy akár a ruhásszekrényben. Kellemes erdőillatot kapsz jutalmul. Sőt, akár az autóban is felakaszthatod a zacskót a visszapillantóra: miért használnál egy mesterséges illatanyagokkal átitatott, fenyőfa alakú illatosítót, ha ott a természetes változat is?

A fenyőtűvel töltött párna kültérre tökéletes. A huzat, amelybe a tűleveleket teszed, legyen vastag vászon vagy akár műanyag, hogy a hegyes levelek ne szúrják át.

Van jobb ötleted? Oszd meg velünk tapasztalatodat!

Hogy tetszett?


Tetszik? Oszd meg!


Kipróbáltad? Véleményed van? Szólj hozzá!
© Copyright Turmixvilág. Minden jog fenntartva.