Mézes-céklás édesség gyerekeknek
Hiába vagy a legjobb szakács és egyben az egészséges étrend híve, ha gyermekeid vannak, sokszor úgy érezheted, mégsem vagy elég ügyes.
Pedig nem arról van szó, hogy nem főzöl jól, mindössze az, hogy egy bizonyos zöldség vagy gyümölcs nagyon egészséges, a kicsiket általában nem hatja meg. Ha nekik nem ízlik – vagy akár csak a színe nem tetszik –, nem fogják megenni. Hacsak nem „csalsz” egy kicsit.
Nem kell leragadnod a céklasalátánál
A céklával nem lesz nehéz dolgod, mert szép élénk, lila színe már jó pontot jelent, így a külsejével nincs is probléma. Mindössze túl kell lépned az iskolai menzán megszokott céklasalátán, amit valószínűleg egyikünk sem szeretett. Nem is biztos, hogy a cékla volt ezért a hibás, talán inkább maga a menza intézménye. De szerencsére vannak ennél sokkal kreatívabb céklás ételek is, amelyeket a kicsik is szívesen megesznek. Ha őket is bevonod az ebéd elkészítésébe, sokkal izgatottabbak lesznek, mire az étel az asztalra kerül, így jóízűen fogyasztják majd el. Pláne, ha édes.
Mézes-céklás édesség
A cékla nagy mennyiségben tartalmaz A-, B1-, B2-, B6- és C-vitamint, illetve kalciumot, vasat és rezet. Hogy a gyerekek is élvezhessék jótékony hatásait, készíts nekik belőle mézes édességet.
Hozzávalók:
cékla
vaj
narancslé
narancshéj
méz
só
bors
Elkészítés:
Négy adaghoz kétcsészényi frissen főzött, felkockázott céklára lesz szükséged. A cékla sajnos elég lassan fő meg, akár egy óra is kell hozzá. Ha kész van, a zöldséget, illetve két teáskanál vajat, negyed csészényi narancslevet, egy teáskanál narancshéjat, félcsészényi mézet, egy csipet tengeri sót és negyed teáskanálnyi borsot tegyél egy serpenyőbe, és óvatosan keverd össze. Közepes lángon főzd addig, amíg a folyadék el nem párolog, illetve a méz és a vaj fényes mázat nem képez a céklán. Azonnal tálalhatod.
Kipróbáltad? Oszd meg velünk tapasztalatodat!