Honnan tudhatom, hogy tojásallergiás a gyerek
A tojásallergia az egyik leggyakoribb ételallergia, amely az iskoláskor előtti gyermekek 1-2 százalékát érinti. A kellemetlen tünetek oka, hogy a szervezet antitesteket termel a tojásban található fehérjék ellen. Az úgynevezett IgE antitestek jelenléte vérvizsgálattal vagy bőrpróbával megállapítható. Azonban nem minden tojásallergiás gyerek produkál tüneteket tojás vagy tojástartalmú ételek fogyasztásakor.
Tünetek
A legjellemzőbb tünetek az ajkak, a száj vagy a szem körüli területek megdagadása; de a testen máshol is jelentkezhetnek duzzanatok. Egyes gyerekek esetében a tünetek akkor is jelentkezhetnek, ha csak a bőrük érintkezik a tojással. A nyers tojás gyakrabban okoz tüneteket, mint a főtt. Gyomorfájdalom, hányinger és hányás is jelentkezhet rövid idővel a tojás vagy tojástartalmú ételek fogyasztása után, azonban ez kevésbé gyakori tünet. Az érzékenyebb gyerekeknél nehézlégzés, köhögés, rekedtség vagy zihálás is előfordul. A legsúlyosabb tünet az ájulás és eszméletvesztés. A kellemetlenségek pár perccel, de akár két órával a tojásfogyasztás után is jelentkezhetnek. A gyermek a tojássárgájára és a fehérjére is allergiás lehet, az utóbbi gyakoribb.
Diéta
Bár egyes gyerekek a kisebb mennyiségű tojást tartalmazó élelmiszerekre nem reagálnak, a legegyszerűbb, ha egyáltalán nem adsz a gyereknek tojást vagy tojástartalmú ételt. Sajnos gyakran olyan élelmiszerek is tartalmaznak tojást, amelyekről nem is gondolnád. Mindig alaposan olvasd el a csomagolt élelmiszerek és készételek címkéjét. Tojást tartalmazhatnak az ázsiai ételek, a kelt tészták, a fasírtok és húspogácsák, a kekszek, sütemények és tészták, a különböző édességek, például a pillecukor, a péksütemények, a panírozott ételek, a pudingok, a szószok és mártások, a fagylaltok, a szendvicskrémek, a levesporok és konzervek, a kolbász vagy a virsli, illetve a sütemények bevonata. Ne kockáztass: ha azt olvasod a csomagoláson, hogy „nyomokban tojást tartalmazhat”, inkább ne tedd a kosárba.