Mire jó a zeller?
A zeller a fogyókúrázók egyik kedvenc zöldsége, hiszen számos jótékony hatása mellett kalóriaszegény: egy nagy szár mindössze 10 kcal-t tartalmaz. De mi mindenre jó még ez a karakteres Ãzű zöldség?
A zeller jótékony hatásai
A gyulladáscsökkentÅ‘ hatású zöldség segÃt enyhÃteni az Ãzületi fájdalmakat, a fertÅ‘zéseket, megszüntetni az aknét, illetve az asztma tüneteit. A zellerben található magnézium karban tartja az idegeket és az izmokat, valamint nyugtat, Ãgy természetes stresszkezelÅ‘szerként is alkalmazhatod.
Ha eszel egy kis zellerrel megszórt salátát vacsorára, vagy csak úgy elrágcsálsz egy szárat, jobban fogsz aludni. SegÃtségével lúgosÃthatod a szervezeted, és rendben tarthatod az emésztésedet.
A zeller jót tesz a szem egészségének: egy vastag szárban a napi szükséglet 10 százalékával megegyezÅ‘ mennyiségű A-vitamin van. A zöldség csökkenti a vérnyomást, és segÃt megÅ‘rizni a szÃv és az érrendszer egészségét. Egy az Illinois-i Egyetemen végzett kutatás eredményei szerint a zellerben található flavonoid, a luteolin megakadályozza a rákos sejtek növekedését; fÅ‘ként a hasnyálmirigyrák ellen hatásos.
Hogyan készÃtsd el?
Mikor a zöldségesnél válogatsz, vedd figyelembe, hogy minél sötétebb a zellerszár szÃne, annál erÅ‘sebb az Ãze. A legjobb, ha párolva készÃted el, hiszen Ãgy megÅ‘rzi tápanyagtartalma 99 százalékát.
A zeller szárát teheted salátába, levesekbe, megszórhatod vele a grillföldségeket, de húsok ÃzesÃtésére is használhatod.
A gumóját elkészÃtheted sütÅ‘ben, kisebb darabokra vágva; sárgarépával, fehérrépával, céklával együtt remek köret. Ha a gumót egy kis sóval, borssal és köménnyel megfÅ‘zöd, majd botmixerrel pürésÃted, a krumplipürét helyettesÃtÅ‘ köretet kapsz, amit a gyerekek is szÃvesen megesznek majd.
Kipróbáltad? Oszd meg velünk tapasztalataidat!