Készíts egészséges marcipánt házilag
Ha a gyerek szülinapja közeleg, biztosan tervezed, hogy megleped valamilyen finom tortával. Ha nemcsak az édesség iránti vágyát szeretnéd kielégíteni, hanem az egészségére is figyelsz, számtalan egyszerűen, cukor nélkül elkészíthető, egészséges sütit és tortát találsz, de saját receptet is kikísérletezhetsz.
Sőt, nemcsak a torta, még a marcipán is lehet egészséges! A legtöbb gyerek imádja a marcipánfigurákat, hiszen mi lehetne jobb kedvenc mesehősük édes változatánál. Ha rendelkezel kellő kézügyességgel, formázhatsz különböző alakokat a marcipánból, de tortabevonónak is használhatod, vagy készíthetsz belőle egyszerűbb, gömb vagy épp szív alakú díszítéseket a sütire.
A bolti marcipánnal ellentétben a házilag készítettben pontosan tudod, hogy mi van, illetve mi nincs. Például cukor, ha ahelyett sztíviát, xilitet, eritritet vagy más édesítőszert teszel hozzá. Az így készült marcipán állaga nem lesz teljesen olyan, mint a boltié, és gyorsabban is megromolhat, de ez nem jelenthet problémát, hiszen biztosan hamar elfogy majd, és nem lesz ideje tönkremenni.
Egészséges marcipán házilag
Hozzávalók
20 dkg mandula
1 dkg keserűmandula vagy keserű barackmag
sztívia vagy más édesítőszer
Elkészítés
A mandulát őröld porrá egy kávédaráló segítségével. Szükséged lesz keserűmandulára vagy keserű barackmagra is, ez adja a jellegzetes marcipánízt. A magokat is őröld meg. 20 dkg cukor édesítőerejének megfelelő sztíviát vagy más édesítőszert főzz sziruppá három evőkanál vízzel. Öntsd hozzá a darálékhoz, és gyúrd össze jó alaposan. A cukrászmarcipánt hengergéppel többször áthengerelik, attól lesz teljesen homogén. Neked ezt nem kell megtenned, de ügyelj arra, hogy minél egyenletesebbre gyúrd. A marcipánt ételfestékkel meg is színezheted. Ha kész a massza, bevonhatod vele a tortát, de ha figurát szeretnél belőle készíteni, akár a hűtőbe is teheted, másnap is könnyen formázható marad, főleg a sztíviás változat, a xilites hűtés után megtöredezhet.
Kipróbáltad? Oszd meg velünk is mekkora sikere volt!