Készíts tofut otthon
A szója és vele együtt a tofut hazánkban is egyre inkább elterjed. Ez az Ázsiából származó finomság főként a reform konyha és a vegetáriánusok körében szerzett osztatlan sikert. Fogyasztása azonban a húsimádok számára is ajánlott.
Miért érdemes szóját enni?
A szója az egyetlen növényi fehérje, amely az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen aminosavakat tartalmaz. A tofuval csökkenthető a húsfogyasztás, miközben rengeteg káliumot, magnéziumot, vasat és E-vitamint is tartalmaz. Könnyen emészthető, alacsony energiatartalmú, 35-38% fehérjét tartalmaz, viszont nem tartalmaz koleszterint, egészségvédő és gyógyítő hatásai az ázsiai országokban régóta ismertek, pl. cukorbetegség, szívbetegség, keringési zavarok vagy érelmeszesedés esetén.
Készíts tofut otthon!
A tofu a szójabab kicsapatott fehérjéje. Semleges íze miatt sós, pikáns alapanyagként és édességbe téve is felhasználhatjuk.
Hozzávalók:
1 csomag szójabab
3 csésze forró víz
2 tk keserűsó (magnézium-klorid), kálcium-szulfát vagy citromsav.
Elkészítés :
A szójababot egy éjszakára áztasd be, öntsd le forró vízzel, majd hagyd állni 15 percig. Ezzel megszűntetheted a szója kissé kesernyés ízét. Szűrd le, majd ismét áztad be 10-1 órára. Ha letelt az idő szűrd le, jól mosd meg és turmixgépben a forró vizet hozzáadva pépesítsd.
Az így elkészült szójapürét vastag fenekű edényben forrald fel. Közben folyamatosan kevergesd, mert könnyen kifut. Főzd kb 10-15 percig.
Egy fazékba tett szűrön és szűrővásznon keresztül szűrd le a forró szójatejet. 1 csésze forró vízhez add hozzá a keserűsót, majd keverd a forró szójatejhez. Fedd le és hagyd állni 5 percig. Ezután óvatosan keverd össze, majd ismét hagyd állni 10-20 percig. Ez idő alatt a szójatej megalvad és kezdheted a sajtolást.
A szitát béleld ki szűrőkendővel és kanalazd rá az alvadt szójatejet, így a felesleges tejsavó kicsepeg. Tegyél a szitába súlyt és préseld a tofut kb. 1 óráig. Ha édességhez puhább tofura van szükséged, akkor kevesebb préselési idő is elegendő.
Préselés után tedd hideg vízbe, ebben 1-1,5 hétig is eláll.
Kóstold meg nyersen, sütve, főzve, párolva, fűszeresen, leves betétként vagy desszertként.
Próbáld ki, készíts tofut otthon és oszd meg velünk tapasztalataidat!