A nap kedvencei
  • Szőlő, áfonya és alma hozzáadásával kitűnő tisztító és hólyagfertőzések elleni italt készíthetsz. -...

  • Erősítsd meg az immunrendszeredet ezzel a meglepően édeskés, bíbor színű itallal. - Hozzávalók: - 1/2 brokkoli - 2...

  • Pikáns, C-vitaminban gazdag reggeli turmix fáradt reggelekre. - Hozzávalók: - 1 sárgarépa - 3-4 retek - 1 alma -...

Üdv az oldalon!
Belépés Regisztráció

Készíts tofut otthon

Kategória: Egészség

A szója és vele együtt a tofut hazánkban is egyre inkább elterjed. Ez az Ázsiából származó finomság főként a reform konyha és a vegetáriánusok körében szerzett osztatlan sikert. Fogyasztása azonban a húsimádok számára is ajánlott.

Miért érdemes szóját enni?

A szója az egyetlen növényi fehérje, amely az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen aminosavakat tartalmaz. A tofuval csökkenthető a húsfogyasztás, miközben rengeteg káliumot, magnéziumot, vasat és E-vitamint is tartalmaz. Könnyen emészthető, alacsony energiatartalmú, 35-38% fehérjét tartalmaz, viszont nem tartalmaz koleszterint, egészségvédő és gyógyítő hatásai az ázsiai országokban régóta ismertek, pl. cukorbetegség, szívbetegség, keringési zavarok vagy érelmeszesedés esetén.

Készíts tofut otthon!

A tofu a szójabab kicsapatott fehérjéje. Semleges íze miatt sós, pikáns alapanyagként és édességbe téve is felhasználhatjuk.

Hozzávalók:

1 csomag szójabab
3 csésze forró víz
2 tk keserűsó (magnézium-klorid), kálcium-szulfát vagy citromsav.

Elkészítés
:

A szójababot egy éjszakára áztasd be, öntsd le forró vízzel, majd hagyd állni 15 percig. Ezzel megszűntetheted a szója kissé kesernyés ízét. Szűrd le, majd ismét áztad be 10-1 órára. Ha letelt az idő szűrd le, jól mosd meg és turmixgépben a forró vizet hozzáadva pépesítsd. 
Az így elkészült szójapürét vastag fenekű edényben forrald fel. Közben folyamatosan kevergesd, mert könnyen kifut. Főzd kb 10-15 percig.

Egy fazékba tett szűrön és szűrővásznon keresztül szűrd le a forró szójatejet. 1 csésze forró vízhez add hozzá a keserűsót, majd keverd a forró szójatejhez. Fedd le és hagyd állni 5 percig. Ezután óvatosan keverd össze, majd ismét hagyd állni 10-20 percig. Ez idő alatt a szójatej megalvad és kezdheted a sajtolást.
A szitát béleld ki szűrőkendővel és kanalazd rá az alvadt szójatejet, így a felesleges tejsavó kicsepeg. Tegyél a szitába súlyt és préseld a tofut kb. 1 óráig. Ha édességhez puhább tofura van szükséged, akkor kevesebb préselési idő is elegendő.
Préselés után tedd hideg vízbe, ebben 1-1,5 hétig is eláll.

Kóstold meg nyersen, sütve, főzve, párolva, fűszeresen, leves betétként vagy desszertként.

Próbáld ki, készíts tofut otthon és oszd meg velünk tapasztalataidat!

Hogy tetszett?

Készíts tofut otthon 5 out of 5 based on 1 ratings.

Tetszik? Oszd meg!


Kipróbáltad? Véleményed van? Szólj hozzá!
© Copyright Turmixvilág. Minden jog fenntartva.