Gyömbéres finomságok
A gyömbér föld alatti gyöktörzsét fűszerként és gyógynövényként is használják, frissen, szárítva, por formájában, léként és olajként egyaránt. Íme néhány gyömbéres finomság nem csak a hideg napokra.
Mire jó a gyömbér?
A gyömbérfélék családjába tartozik rajta kívül például a kardamom, a kurkuma és a galangál is. Előszeretettel alkalmazzák étvágygerjesztőként, hányinger, puffadás és gyomorfájdalom ellen. A felső légúti betegségek, a menstruációs görcs és az izomfájdalom gyógyítására is használható. Délkelet-Ázsiában előszeretettel fogyasztják frissen a szusi mellé. Ízesítenek vele kekszeket, süteményeket, de sört is készítenek belőle. Íze csípős, fűszeres, kesernyés.
Gyömbéres receptek
Gyömbértea
A gyömbértea segít megszabadulni a télen szokásos náthától, illetve a közérzetet is javítja. Darabolj fel egy kisebb friss gyömbérgyökeret, és forrázd le fél liter vízzel. Ha csípősen szereted, 10, ha kevésbé, csak 5 percig áztasd, majd szűrd le. Ízesítsd mézzel, citrommal, citromfűvel vagy borsmentával.
Gyömbéres-mézes limonádé
Hozzávalók:
5 dk friss gyömbér
1,75 l víz
2,5 dl méz
1 dl citromlé
Elkészítés:
A friss gyömbért megtisztítva és vékony szeletekre vágva tegydd egy lábasba, majd adj hosszá 2,5 dl vizet és ugyanennyi mézet. Forrald 5 percig, majd hagyd kihűlni, és szűrd le. A visszamaradó sziruphoz add hozzá a citromlevet és 1,5 liter behűtött szénsavas ásványvizet, töltsd poharakba és díszítsd mentalevéllel vagy citromfűvel.
Gyömbéres almakrémleves
Hozzávalók:
1 kg alma
1 ek vaj
1 ek méz
gyömbér
fahéj
1 l víz
2 dl tejszín
Elkészítés:
Hámozz meg és szeleteld fel az almát, majd a vajon párold meg. Add hozzá a mézet, egy kis darab gyömbért lereszelve, egy késhegynyi fahéjat, és párold tovább, amíg karamelles színe nem lesz. Öntsd hozzá a vizet és a tejszínt, párold tovább pár percig, majd botmixerrel turmixold pépesre. Tehetsz bele néhány friss almakockát is, ha maradt.
Kipróbáltad? Oszd meg velünk tapasztalataidat!