A nap kedvencei
  • Kínzó fejfájás vagy migrén ellen próbáld ki ezt a gyógyító zöldturmixot. - Hozzávalók: - 1/2 citrom - 1 saláta...

  • A narancsbőr a nők legnagyobb részét érinti. Az erre irányuló kutatások szerint a zsírsejtek mozdulatlansága...

  • Ez a csupa gyökérzöldségből készülő turmix magas magnéziumtartalmának köszönhetően nagyon jó nyugtató...

Üdv az oldalon!
Belépés Regisztráció

Gyömbéres finomságok

Kategória: Egészség

A gyömbér föld alatti gyöktörzsét fűszerként és gyógynövényként is használják, frissen, szárítva, por formájában, léként és olajként egyaránt. Íme néhány gyömbéres finomság nem csak a hideg napokra.

gyomber

Mire jó a gyömbér?

A gyömbérfélék családjába tartozik rajta kívül például a kardamom, a kurkuma és a galangál is. Előszeretettel alkalmazzák étvágygerjesztőként, hányinger, puffadás és gyomorfájdalom ellen. A felső légúti betegségek, a menstruációs görcs és az izomfájdalom gyógyítására is használható. Délkelet-Ázsiában előszeretettel fogyasztják frissen a szusi mellé. Ízesítenek vele kekszeket, süteményeket, de sört is készítenek belőle. Íze csípős, fűszeres, kesernyés.

Gyömbéres receptek

gyomber_teaGyömbértea

A gyömbértea segít megszabadulni a télen szokásos náthától, illetve a közérzetet is javítja. Darabolj fel egy kisebb friss gyömbérgyökeret, és forrázd le fél liter vízzel. Ha csípősen szereted, 10, ha kevésbé, csak 5 percig áztasd, majd szűrd le. Ízesítsd mézzel, citrommal, citromfűvel vagy borsmentával.

 

gyomber_limonadeGyömbéres-mézes limonádé

Hozzávalók:

5 dk friss gyömbér
1,75 l víz
2,5 dl méz
1 dl citromlé

Elkészítés:

A friss gyömbért megtisztítva és vékony szeletekre vágva tegydd egy lábasba, majd adj hosszá 2,5 dl vizet és ugyanennyi mézet. Forrald 5 percig, majd hagyd kihűlni, és szűrd le. A visszamaradó sziruphoz add hozzá a citromlevet és 1,5 liter behűtött szénsavas ásványvizet, töltsd poharakba és díszítsd mentalevéllel vagy citromfűvel.

 

almalevesGyömbéres almakrémleves

Hozzávalók:

1 kg alma
1 ek vaj
1 ek méz
gyömbér
fahéj
1 l víz
2 dl tejszín

Elkészítés:

Hámozz meg és szeleteld fel az almát, majd a vajon párold meg. Add hozzá a mézet, egy kis darab gyömbért lereszelve, egy késhegynyi fahéjat, és párold tovább, amíg karamelles színe nem lesz. Öntsd hozzá a vizet és a tejszínt, párold tovább pár percig, majd botmixerrel turmixold pépesre. Tehetsz bele néhány friss almakockát is, ha maradt.

Kipróbáltad? Oszd meg velünk tapasztalataidat!

Hogy tetszett?


Tetszik? Oszd meg!


Kipróbáltad? Véleményed van? Szólj hozzá!
© Copyright Turmixvilág. Minden jog fenntartva.