A sárgarépa jótékony hatásai
Az édes, ropogós sárgarépa előkelő helyet foglal el a zöldségek között, ugyanis számos vitamin van benne, sokoldalúan elkészíthető, általában a gyerekek is szeretik, és szerencsére ősszel-télen is hozzáférhető.
TUDTAD, hogy a színe nem volt mindig narancssárga: a XVI. századig a lila répa volt az általános, legfeljebb néhány mutáns példány volt fehér vagy sárga. Ezeket a lilákkal keresztezve alakult ki a zöldség mai színe.
A répa rostokban, antioxidánsokban és vitaminokban, főként A-vitaminban gazdag; utóbbi előanyagából, a béta-karotinból 8285 µg-t tartalmaz 100 grammonként. A-vitamin-tartalma jóvoltából segít megőrizni a szem, a bőr, a haj és a nyálkahártyák egészségét. Az A vitamin hiányában farkasvakság alakulhat ki, azaz szürkületben erősen romlik a látás. A sárgarépa 100 grammja 41 kalóriát és elhanyagolható mennyiségű zsírt tartalmaz, koleszterint pedig egyáltalán nem.
A répa elkészítése
Blansírozásra, azaz előfőzésre fiatal sárgarépa vagy bébirépa esetén nincs szükség. Az öregebb répát viszont blansírozni kell, hogy elveszítse kesernyés ízét. Hogy megállapíthasd, szükség van-e előfőzésre, kóstold meg nyersen a répát.
A dinsztelés ideális módszer a gyökérzöldségek elkészítésére, ugyanis így frissességük és vitamintartalmuk nagy része megmarad. Dinsztelve a fiatal répa a legfinomabb.
A főzés az öregebb répák esetében javasolt. A főzővizet csirkehús- vagy zöldségleves alaplével is helyettesítheted; így még jobb lesz az íze.
A párolt sárgarépa édes és finom; a teljesebb íz érdekében adj hozzá tengeri sót, frissen őrölt borsot és friss kakukkfüvet.
A sütőben sült répa karamelles ízét a gyerekek is díjazni fogják. Vágd félbe vagy negyedeld fel a répákat, tedd egy tepsibe, és kend meg olvasztott vajjal vagy olajjal. Süsd 20–40 percig méretüktől függően, és közben időnként forgasd meg őket.
A sárgarépa tökéletes alapanyaga a turmixoknak is, édes íze miatt nagyon finom.
Népszerű sárgarépás turmixok
Édes répaturmix megfázás ellen >>
Van egy jobb ötleted? Oszd meg velünk is!