Ötletes zöldséges ételek
Ha tudod, hogy több zöldséget kéne fogyasztanod, de számodra a sárgarépa valamint a káposzta nyúlkaja, és nem vagy hajlandó lecserélni a finom húst és tésztát; valószínűleg még nem ettél igazán finom zöldséges ételeket. A főzelék vagy a párolt köret ugyanis nem az egyetlen opció. Adunk néhány ötletet:
Zöldségekből is ugyanolyan finom fogásokat lehet készíteni, mit húsból. Ez persze nem jelenti azt, hogy egy az egyben le kellene mondanod a húsról, hiszen például a csirkemell vagy a sertéskaraj sovány, így akár a diétás étrendbe is belefér. Nem kell minden nap húst enned, heti három-négy alkalom bőven elegendő; a többi napon készíts valamilyen zöldséges ételt ebédre.
Csőben sült finomságok
Egyszerűen elkészíthető, és rendkívül finom étel például a mustáros-sajtos, csőben sült brokkoli, karfiol vagy kelbimbó. Ha az utóbbi jellegzetes ízét nem szereted, készítsd el a másik kettőből keverve, vagy akár csak az egyikből vagy a másikból. Adhatsz hozzá bármilyen más zöldséget amit szeretsz, vagy éppen találsz otthon.
Mustáros-sajtos csőben sült zöldségek
Hozzávalók:
Tetszőleges zöldségek: pl. brokkoli, karfiol, kelbimbó stb.
2 dl tej
1 ek liszt
10-15 dkg sajt
mustár
Elkészítés:
A zöldségeket néhány perc alatt főzd meg, majd helyezd egy tepsibe. Készíts besamelmártást: forrald fel a tejet, és lassan öntsd hozzá 1 evőkanál liszthez, folyamatosan kevergetve. Adj hozzá sót, borsot és mustárt, majd az így kapott szószt öntsd rá a kelbimbóra, karfiolra vagy brokkolira, a tetejét pedig szórd meg reszelt trappista és füstölt sajttal. Végül pedig süsd addig, amíg a tetején a sajt meg nem pirul. Az eredmény egy rendkívül finom és laktató egytálétel, amely ráadásul még egészséges is.
Egészséges nyers zöldségek
Nyers zöldségekkel is kísérletezhetsz. Ha eddig gyűlölted a salátákat, valószínűleg nem a megfelelő öntetet választottad hozzá – illetve azt nem is készítettél –, vagy csak nem hagytál időt arra, hogy az ízek összeérjenek. A salátába is tehetsz húst, nem kell csak zöldségeket enned. Egy grillezett csirkemelles vagy tonhalas, esetleg Cézár-saláta akár ebédre is kiváló, nemcsak vacsorára. A lényeg, hogy az öntet ne majonézes legyen, abban ugyanis rendkívül sok hozzáadott cukor van.
Inkább készíts házilag egy finom szószt: ez időigényesebb, de sokkal egészségesebb megoldás. Az alap lehet natúr joghurt, kefir vagy tejföl, ennek kalóriaértéke sokkal kevesebb, ettől nem fogsz meghízni. Ízesítsd mustárral, hagymával, fokhagymával, cirtomlével, almaecettel, petrezselyemmel – amit szeretsz. Az utolsó tippünk pedig: kísérletezz! Nem számít, ha olyan étel kerül ki a kezeid közül, amely valójában nem is létezik, a lényeg, hogy számodra finom legyen. Aztán pedig ki tudja; lehet, hogy később rólad nevezik majd el…
Neked melyik a kedvenc zöldséged recepted? Oszd meg velünk is!