Így még a gyerek is megeszi a spenótot
A gyerekek általában nem szeretik ezt a zöld vitaminbombát, de ha nem a szokásos főzelékként kínálod nekik, hanem ötletesebb fogásokat készítesz belőle vacsorára vagy épp tízóraira, könnyen megkedveltetheted velük.
Érdemes kísérletezni a spenóttal, ugyanis a zöldség rendkívül gazdag vitaminokban és más tápanyagokban; kár lenne a gyerek válogatóssága miatt száműzni az étrendből.
A spenót fontos tápanyagokkal van tele
A spenótban nagy mennyiségben található A-, B2-, B3-, B6-, B9-, C-, E- és K1-vitamin, kalcium, vas, magnézium, foszfor, cink, szelén, réz, kálium, mangán, fehérje, rost és ómega-3-zsírsavak. Az A-vitamin a csontok, a fogak, a bőr és a szem egészségének megőrzése miatt fontos; a B2-vitamin a zsírok, a fehérjék és a szénhidrátok lebontásához kell; a B3-vitamin a koleszterinszintet és a sejtek energia-háztartását szabályozza. A B6-vitamin fontos szerepet játszik az ingerületátvivő rendszerben, a tápanyag-feldolgozásban, illetve a hemoglobin előállításában.
A B9-vitamin vagy folsav különösen a várandós édesanyák számára nélkülözhetetlen, ugyanis a fejlődő embrió gerincét lezáró folyamat csak e vitamin jelenlétében mehet végbe tökéletesen. Az E-vitamin fontos antioxidáns, semlegesíti a szervezetben a káros hatású szabadgyököket, így lassítja az öregedési folyamatokat. A K1-vitamin pedig a véralvadásban tölt be fontos szerepet.
A kalcium a csontok és a fogak egészségének őre; a vas a vérképzéshez kell; a magnézium az anyagcsere-folyamatokat szabályozza. A foszfor elősegíti az oxigénfelvételt; a réz vírus-, baktérium- és gombaölő; a cinknek a sejtmembrán integritásának fenntartásában van nagy szerepe, a szelén pedig a szívünkre és az érrendszerünkre gyakorol jótékony hatást. A kálium a sejtek energiaellátásához, a megfelelő izomműködéshez és az ingerületátvitelhez kell; a mangán az anyagcsere-folyamatokra gyakorol hatást; a rostok rendbe teszik az emésztést; az ómega-3-zsírsavak pedig növelik a sejtmembrán rugalmasságát.
Spenótos palacsinta
Ebédre vagy vacsorára jó ötlet egy finom palacsinta, ám ezúttal nem édes, hanem spenótos kivitelben. A spenótos palacsintát töltve vagy magában is tálalhatod.
Hozzávalók:
10 dkg liszt
2 dl tej
25 dkg spenót
1 vöröshagyma
olaj
2 dl tejszín
5 dkg reszelt sajt
Elkészítés:
A lisztből, tojásból és tejből készíts palacsintatésztát egy csipet sóval. Ezután dinszteld meg az összevágott vöröshagymát 3 evőkanál olajon, add hozzá a spenótot, és pirítsd tovább. Keverd bele a főzőtejszínt, a sajtot, és adj hozzá egy kis sót, borsot és szerecsendiót. Süsd ki a palacsintákat a szokásos módon, töltsd meg a spenótos masszával, tedd egy tálba vagy tepsibe, szórd meg egy kis reszelt sajttal, és előmelegített, forró sütőben süsd 10 percig.
Spenótos finomság tízóraira
Tízóraira vagy uzsonnára kaphat a gyerek spenótos táskát is, ez jóval egészségesebb a túrós táskánál vagy a kakaós csigánál.
Hozzávalók:
2 burgonya
30 dkg liszt
1 tojás
1 dkg élesztő
A töltelékhez:
40 dkg spenót
2 ek liszt
2 dl tejszín
3 gerezd fokhagyma
A tészta elkészítéséhez főzd puhára a krumplikat, és gyúrj belőle tésztát a liszttel, a tojással, az élesztővel és egy kis sóval. A töltelékhez főzd meg a spenótot, majd vágd kis darabokra. Készíts rántást a lisztből, majd önts bele a tejszínt, a kinyomott fokhagymát, végül keverd hozzá a főtt spenótot. Nyújtsd ki a tésztát, töltsd meg, majd süsd ki.
Hogy ízlett? Oszd meg velünk tapasztalatodat!