Mi mindenre használható a kelkáposzta?
A keresztesvirágúak rendjébe tartozó más zöldségek (a fejes káposzta, a karalábé, a karfiol, a retek vagy a brokkoli) mellett a kelkáposzta is hatékony a rákos megbetegedések megelőzésére. De mi mindenre lehet jó még? Összeszedtük.
Miért olyan egészséges a kelkáposzta?
Rákmegelőző hatásán kívül a kelkáposzta több antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatóanyagot is tartalmaz. A kutatások szerint a káposztaféle elsősorban a prosztata-, a mell- és a petefészekrák ellen hatásos, illetve ezek kezelésének sikerét is javíthatja, elsősorban karotinoid- és flavonoidtartalmának köszönhetően.
Mindössze 100 kalóriányi kelkáposztával biztosíthatjuk a szervezet számára szükséges ómega-3-zsírsav-mennyiség 25-35 százalékát. A zöldség K-vitamin-tartalma is jelentős, amely a szervezet gyulladásainak csökkentésében játszik szerepet. A kelkáposzta ezen kívül remek A-vitamin- és kalciumforrás; előbbi a szem egészségére vigyáz, utóbbi pedig a fogak és a csontok alapvető alkotóeleme.
Hogyan készítsd el?
A kelkáposztát a gyerekek általában nem szeretik, de ha nem főzeléknek, hanem más, fantáziadúsabb formában készíted el, ők is meg fogják enni. Csinálj belőle például kelkáposztachipset. Bár az íze nem pont olyan, mint a burgonyachipsé, ugyanannyira eteti magát és még egészséges is. Ehhez mosd meg a kelkáposztát, és hagyd teljesen megszáradni. A szárrészt vágd le a levelekről, majd azokat vágd fel kis, chipsméretű darabokra. Locsold meg egy kis zsiradékkal, szórd meg sóval, és egy sütőpapírra terítve tedd a sütőbe kb. 15 percre, amíg barnásra, ropogósra nem sül.
Meg is főzheted vagy párolhatod a leveleket, így egy hagyományosabb köretet kapsz. Más zöldségekkel keverve megsütheted vagy grillezheted, de darált hússal finom egytálétel, rakott kel is lehet belőle. A petrezselymes krumpli vagy a spenótos tészta alternatívájaként is tálalhatod (a petrezselymet és a spenótot helyettesítve vele).
Kipróbáltad? Oszd meg velünk tapasztalataidat!




