A nap kedvencei
  • Friss reggeli turmix, amely segít visszanyerni a féktelen bulizás utáni üde leheletet. - Hozzávalók: - 1 sárgarépa...

  • Vitamindús szilvaturmix reggelire vagy a nap bármely szakában. - Hozzávalók: - 1 őszibarack - 2 szilva - 1 kiwi -...

  • A narancs és a banán jó párosítás, egy kis fahéjjal és szerecsendióval kombinálva pedig utánozhatatlan. -...

Üdv az oldalon!
Belépés Regisztráció

A karfiol jótékony hatásai

Kategória: Egészség

A karfiol jellegzetes ízét sokan kedvelik, és milyen jól teszik, hiszen nagyon egészséges és rengeteg módon elkészíthető.

karfiol_

A karfiol jótékony hatásai

A B-, C- és K-vitaminban gazdag karfiol kalóriaszegény; 100 grammja mindössze 26 kcal-t tartalmaz. Rosttartalma 2 gramm 100 grammonként; amely az ajánlott mennyiség 5 százaléka. Szulforafán- és indol-3-karbinol-tartalmának köszönhetően véd a prosztata-, a mell-, a bél- és a petefészekrák ellen. A karfiolban található di-indolil-metán antibakteriális, vírusellenes és immunrendszer-erősítő hatású.

A zöldség C-vitaminban gazdag: 100 grammjában 48,2 milligramm, az ajánlott mennyiség 80 százaléka található. Ennek köszönhetően hatékony antioxidáns: a káros hatású szabadgyökök lekötésével lassítja az öregedési folyamatokat. B1-, B3-, B5- és B6-vitamin-tartalmának köszönhetően segít rendben tartani a zsír-, a fehérje- és a szénhidrát-anyagcserét. Nagy mennyiségben található benne a vérképzéshez szükséges vas, a csontok és a fogak egészségét biztosító kalcium, illetve kálium és mangán is. Az előbbinek az ingerületátvitelben van szerepe, utóbbi pedig több élettani folyamat működéséhez is elengedhetetlen.

Hogyan készítsd el?

karfiolHa friss karfiolt veszel, olyat válassz, amelynek a virágzata kemény, fehér, tömött és sérülések nélküli, a levele pedig élénk zöld.

A leveleket szedd le róla, de ne dobd ki; zöldségleves-alapléhez felhasználhatod. Bontsd szét a virágzatot, és vágd le a szárrészt; az is jó lesz alaplének. A karfiolt elkészítheted párolva, főzve vagy sütve citromlével, fokhagymával és egy kis olajjal meglocsolva.

Csőben sütve, besamelmártással és sajttal megszórva is finom. Ez utóbbihoz felhasználhatod önmagában, de például brokkolival és kelbimbóval keverve is. Szószt is készíthetsz belőle, ha megfőzöd és pürésíted, majd hígítod; de tömény masszaként a krumplipüré egészségesebb és kalóriaszegényebb változataként köretként is tálalhatod.

Kipróbáltad? Oszd meg velünk tapasztalataidat!

Hogy tetszett?


Tetszik? Oszd meg!


Kipróbáltad? Véleményed van? Szólj hozzá!
© Copyright Turmixvilág. Minden jog fenntartva.