A nap kedvencei
  • A szilva kitűnő immunerősítő gyümölcs, gazdag folsav tartalmának köszönhetően hatékony stresszűző. -...

  • A méregtelenítő szőlőital elkészítése nagyon egyszerű, ráadásul kiváló tisztító hatása miatt remek...

  • Felejtsd el az altatót, amely hosszútávon akár súlyosbíthatja is a problémát. Lefekvés előtt hallgass nyugtató...

Üdv az oldalon!
Belépés Regisztráció

A tavaszi nagytakarítás trükkjei

Kategória: Háztartás

A komor téli hónapok után végre napsütésre és madárcsicsergésre ébredünk és a természethez hasonlóan bennünk is feléled az újjászületés és megújulás iránti igény. Ideje nekifogni a tavaszi nagytakarításnak, trükkjeink segítenek, hogy idén könnyebben és gyorsabban menjen.

A tavasz beköszönte új reményekkel kecsegtet, ilyenkor sokkal nagyobb energiával kezdünk bele a méregtelenítésbe, a lomtalanításba és vesszük kezünkbe a porszívót és a törlőrongyot, hogy újra csillogóvá varázsoljuk a tél alatt kicsit beszürkült otthonunkat. A tavaszi nagytakarítás ideje évszázadok óta március és április hónapokra esik, általában húsvét előttre időzítjük. A nagy lelkesedéssel nekikezdett lázas takarítás azonban gyorsan kiveszi erőnket, és a második óra után elfogy a lelkesedés és végül gyűlölettel tele fejezzük be a megkezdett munkát.

Ne gondold azonban, hogy ennek minden esetben így kell lennie. Néhány apró trükkel, elejét veheted a kellemetlen gondolatoknak és idén sokkal örömtelibb és kevésbé fárasztó lesz a tavaszi tisztogatás.

A tavaszi nagytakarítás trükkjei

1. Lépésről lépésre

A lakás minden részletének rendbe tétele és kitakarítása nem gyors folyamat, még akkor sem, ha a hétköznapokon is odafigyelsz a tisztaságra. Ezért a tavaszi nagytakarítást ne akard egy hétvégére sűríteni, annak csak frusztráció és fáradtság, majd egy stresszes hét lesz a következménye. A hétvégék a pihenésre valók, ezt ne váltsd fel fárasztó takarítással. Sokkal ésszerűbb, ha a tavaszi nagytakarítás egyes mozzanatait külön választod, és több hétre elosztva, naponta egy-egy kisebb feladatot elvégezve oldod meg. Való igaz, hogy ezt a logikát követve maga a takarítás akár egy hétig is tarthat, viszont nem fáradsz el és nem is tűnik annyira megerőltetőnek.
Nem kell mindent egyedül csinálnod, segíthet a család is. Kérd meg a párodat, hogy segítsen elmozdítani a súlyosabb bútorokat vagy nehezebb feladatokat is rábízhatsz.

2. Készíts beosztást

A takarítás megkezdése előtt készíts beosztást. Írj listát az elvégzendő faladatokról, majd oszd be őket az elkövetkező napokra. A nagyobb hangvételű feladatokat, pl. az ablakpucolást, a konyhatakarítást vagy a szőnyegek tisztítását hagy a hétvégére, amikor több időd van, vagy végez el részletekben. A konyhát feloszthatod két részre, egyik nap az alsó szekrényeket,másik nap pedig a a felső sort veszed rongy alá. Az ablakpucolást is végezheted szobánként, naponta.

3. Természetes tisztítószerek

A tavaszi nagytakarítás ideje alatt a boltokban rengetek akcióval próbálják eladni a környezetszennyező tisztítószereket. Egyszerűbb és olcsóbb azonban, ha egyszerűen kinyitod a konyhaszekrényt és a takarításhoz az otthon található természetes tisztítószereket használod.
Az ecet tökéletes vízkő-eltávolító, így használhatod a fürdőszobai csempék áttörlésére, a kád kimosására, felmosáshoz, a WC tartály vízkőtelenítésére és a WC csésze tisztítására. A makacsabb szennyeződésekhez készíts súrolószert ecet és sütőpor keverékéből és azzal dörzsöld át a felületet. Az ablakok pucolása szintén olcsóbban megoldható, ha először ecetes vízzel átmosod az ablakot és a keretet, majd ecetes ruhával fényesre törölöd. Az ajtók lemosását szintén végezheted ecetes vízzel. Meg fogsz lepődni, hogy ezzel az egyszerű konyha szerekkel, mennyi házimunkát el tudsz végezni.

Még több tipp az ecet használatához a háztartásban >>
Ötletek a szódabikarbóna használatához >> 
A sütőpor is csodákra képes a tavaszi nagytakarítás alatt >> 

Hogy tetszett?


Tetszik? Oszd meg!


Kipróbáltad? Véleményed van? Szólj hozzá!
© Copyright Turmixvilág. Minden jog fenntartva.