A nap kedvencei
  • A céklában található cukrok gyorsan felszívódnak a szervezetben és energiával töltenek. Próbáld ki ezt a verziót...

  • Ezzel a bordó színű turmixszal hozzájárulhatsz a méregtelenítési folyamatok sikeréhez, miközben a bőrödet is...

  • A friss és zsenge karalábé és retek íze meglepően édes. Nagyon finom turmixot készíthetsz belőlük. -...

Üdv az oldalon!
Belépés Regisztráció

Veszélyes lehet a gyermekkori elhízás

Kategória: Gyerek

Az elmúlt harminc évben több mint a duplájára nőtt az elhízott gyermekek és triplájára a kamaszok száma. Egy amerikai kutatás szerint a 6–11 gyermekek 18 százaléka (a 30 évvel ezelőtti 7 százalék helyett) és a 12–19 éves kamaszok szintén 18 százaléka (az 5 százalék helyett) elhízott. A túlsúlyért és az elhízásért a kalóriabevitel–kalóriafelhasználás egyensúlyának megbomlása, a mozgásszegény életmód, genetikai okok és környezeti tényezők a felelősek.

 

Kockázatok

A gyermekkori elhízásnak rövid és hosszú távú egészségügyi kockázatai is vannak. Az elhízott gyermekek hajlamosabbak a szív- és érrendszeri megbetegedésekre, a magas koleszterinszintre és vérnyomásra, a csont- és ízületi betegségekre, a diabéteszre, valamint a különböző szociális és pszichológiai problémákra, például gyakrabban kell szembenézniük a csökkent önbizalom okozta nehézségekkel.

Ezekből a gyerekekből és kamaszokból később valószínűleg túlsúlyos felnőtt lesz, aki szívproblémákkal, cukorbetegséggel, ízületi bántalmakkal és daganatos megbetegedésekkel küzdhet majd. Az elhízás ugyanis növeli a mell-, a bél-, a vese-, a hasnyálmirigy-, a csontvelő-, a petefészek és a prosztatarák kockázatát.

Megelőzés

Mivel gyermekkorban elsősorban a szülőtől kap mintát a gyerek, te vagy a felelős azért, hogy megismertesd a csemetédet az egészséges táplálkozás és a rendszeres testmozgás előnyeivel, és megszerettesd vele ezeket. Kamaszként már nehezebb a feladatod, hiszen a szintén egészségtelen életmódot folytató kortársak hatása sokkal erősebb. De ha kisebb korában jó példát látott otthon a gyerek, nagyobb az esélye, hogy kritikusan viszonyul majd ahhoz, hogy barátai minden nap gyorsétteremben ebédelnek. Ne bízz az iskolai étkezde és büfé kínálatában; inkább csomagolj neki uzsonnát te, egészséges és tápláló élelmiszerek közül válogatva.

Hogy tetszett?


Tetszik? Oszd meg!


Kipróbáltad? Véleményed van? Szólj hozzá!
© Copyright Turmixvilág. Minden jog fenntartva.