A nap kedvencei
  • Könnyen elkészíthető turmix, ami jót tesz a szépségednek. - Hozzávalók: - 1 papaja - 1/2 citrom - Elkészítés: -...

  • Az egzotikus gyümölcsök tele vannak vitaminokkal. A mangóturmix energiával tölt fel és erősíti az immunrendszert. -...

  • Ez a piros színű turmix sok folsavat tartalmaz, amely védi a szívet, és sárgarépával kombinálva szabályozza a...

Üdv az oldalon!
Belépés Regisztráció

Mikor kezdjen el sportolni a gyerek?

Kategória: Gyerek

Egy felelősségteljes szülő igyekszik minél korábban megismertetni gyermekeivel az egészséges életmód és a mozgás örömét, hogy nagyobbacska korukban szívesen kezdjenek el sportolni valamit.

Természetesen nem szabad túlzásokba esni, és saját olimpiai álmainkat ráerőltetni a csemetére. Az nagyon jó, ha elegendő lehetőséget biztosítunk neki a mozgásra, hagyjuk szaladgálni a játszótéren, és családi kirándulásokat szervezünk, de bizonyos kor alatt még nem feltétlenül kell elkezdenie szervezett formában a sportolást. Hiszen attól, hogy gyorsan fut vagy képes koordináltan mozogni, még nem jelenti azt, hogy érzelmileg készen áll arra, hogy betartsa a szabályokat vagy csapatban játsszon.

Edzés kicsiknek?

Tehát, mielőtt beíratnád edzésre, győződj meg arról, hogy képes lesz-e betartani az adott sportág szabályait, követni az instrukciókat, elfogadni egy másik felnőtt utasításait, és felkészülni a versengésre. Hiszen, ha a győzelem mint cél túl nagy nyomást gyakorol rá, ez a szórakozását is elronthatja; a sportnak ebben a korban pedig még elsősorban épp erről kellene szólnia. Háromévesen például még általában nem képesek a kicsik a fentiekre, ami egyáltalán nem baj; a szülőnek azonban el kell fogadnia ezt a tényt, és nem belekényszerítenie a gyereket egy olyan helyzetbe, amelyben kényelmetlenül érzi magát.

A szabad játék fontossága

Az is kérdés, képes-e az edzés ideje alatt végig koncentrálni a gyerek, hiszen, ha túl kicsi, még nem tudja hosszú ideig ugyanarra összepontosítani a figyelmét, ami szintén természetes. Így, ha túl korán íratjuk be például focizni, mindezek frusztrálhatják, és elvehetik a kedvét a későbbi sportolástól. A szakemberek szerint a szabályok követésénél ebben a korban még sokkal fontosabb a szabad játék: a mászókázás, a labdázás, a futás, a dobás vagy az ugrálás. Ezek segítségével a fontos fizikai jellemzők szépen ki tudnak fejlődni. A mozgás szeretete sem vész ki a gyermekből, és könnyedén egészséges életmódra nevelhetjük.

Ha mindenképp azt szeretnénk, hogy valamilyen szervezett tevékenységet végezzen, olyan kicsiknek való edzésre írassuk be, amely valójában játék, egyre nehezedő feladatokkal. Így nem vész el a szabad játék lehetősége, de a gyermek képességei is fejlődnek.

Nálatok mikor kezdett sportolni a gyerek? Oszd meg velünk tapasztalatodat!

Hogy tetszett?


Tetszik? Oszd meg!


Kipróbáltad? Véleményed van? Szólj hozzá!
© Copyright Turmixvilág. Minden jog fenntartva.