Egészséges jégkása a forró napokra
A fagyi és a jégkrém mellett a jégkása az egyik legnépszerűbb nyári édesség. A jellemzően szabadtéri rendezvényeken kapható jeges frissítő a cukrozott szörpnek köszönhetően nem épp kalóriaszegény, de ha saját magad készíted otthon természetes összetevőkből, még egészséges is lehet.
Friss gyümölcs és természetes édesítő
Az Egyesült Államokban jellemzően papírtölcsérbe töltik a zúzott jeget, és leöntik valamilyen ízesített cukros sziruppal; nálunk viszont inkább a műanyag poharas-szívószálas változat hódít. Mivel a jég csak víz, az egészségünkre nincs hatással, sőt még a folyadékpótlásról is segít gondoskodni; a jégkása ízesítésétől függ, mennyire lesz egészséges a fagyos finomság.
Bármilyen frissen facsart gyümölcslevet adhatsz a felaprított jéghez, illetve, ha így nem elég édes, használhatsz valamilyen természetes édesítőszert, például sztíviát, eritritet vagy xilitet is. Ha intenzívebb ízre vágysz, más módszerrel is készíthetsz jégkását. Öntsd a frissen facsart gyümölcslevet egy jégkockakészítőbe, és tedd a mélyhűtőbe. Ha megfagyott, egyszerűen aprítsd fel a gyümölcsízű jeget.
Kávés és pezsgős jégkása
Nemcsak gyümölcsből készülhet jégkása, hanem akár kávéból is. Két csésze erős feketekávéhoz adj egy teáskanál reszelt citromhéjat, hagyd egy kicsit ázni, majd szűrd le. Keverj el benne öt evőkanál cukor édességének megfelelő mennyiségű természetes édesítőt vagy mézet, majd ha kihűlt a kávé, adj hozzá egy evőkanál frissen facsart citromlevet. Fagyaszd le lapos tepsiben vagy jégkockakészítőben, majd törd vagy aprítsd össze.
Ha nem a gyerekeknek, hanem magadnak készíted a frissítő italt, víz helyett pezsgőből is csinálhatod. Egy kis vízben oldj fel fél csésze természetes édesítőszert, majd keverj el benne egy csészényi pürésített epret, egy csésze grépfrútlevet és két csésze pezsgőt. Lapos tepsiben vagy jégkockatartóban fagyaszd le, majd aprítsd fel, és töltsd poharakba.
Kipróbáltad? Oszd meg velünk tapasztalatodat!