A nap kedvencei
  • A kiwi kétszer annyi C-vitamint tartalmaz, mint egy narancs és alacsony a kalóriatartalma is. Ez a turmix kiváló...

  • Édeskés turmix letargia és rosszkedv ellen. Kiváló választás egy szomorkás, téli vagy esős napon. - Hozzávalók:...

  • Ez a zöldes turmix egy valódi energiabomba és a fertőzések legyőzésében is segít. - Hozzávalók: - 1 kiwi - 1 alma...

Üdv az oldalon!
Belépés Regisztráció

Természetes gyógymódok égési sérülésekre

Kategória: Egészség

A kisebb, elsőfokú égési sérülések esetén csak a bőr legfelsőbb rétegei károsodnak, ám a felszín kipirosodik, és fájdalmasan húzódik. Leggyakrabban forró gőz, láng vagy napégés okozza ezeket. Szerencsére nem olyan komolyak ahhoz, hogy orvoshoz kelljen szaladnod velük; néhány házi praktika is megteszi.

Hideg víz

A megégett bőrfelületet azonnal tartsd hideg víz alá, ha nem szeretnéd, hogy felhólyagosodjon. Folyasd rá a hideg vizet néhány percig, vagy tegyél rá hideg vizes borogatást. Jeget azonban ne használj, mert az lelassíthatja a véráramlást, és károsíthatja az érzékennyé vált szöveteket. A lehűtött, zsíros tej is megfelel víz helyett.

Krumpli

A nyers krumpli nyugtató hatása miatt szintén jó égési sérülésekre: csökkenti a fájdalmat, és megelőzi a hólyagosodást. Óvatosan dörzsöld be a bőrt egy szelet krumplival, figyelve arra, hogy bőven jusson a léből az érintett felületre.

aloe vera

 

Aloe vera

Ha tartasz otthon aloe verát a konyhában, talán épp ezekre az esetekre, ha megégetted magad, azonnal vágj le egy darabot az egyik levélből, és dörzsöld be a bőrt az aloe zseléjével. Ha kell még, vágj bele egy centivel arrébb, hogy még több zselét kinyerhess. Ha elég gyors vagy, később, az aloe vera fájdalomcsillapító, összehúzó és hámosító hatásának köszönhetően semmi sem fog utalni az égési sérülésre.

Kókuszolaj

Ha kókuszolajat használsz főzéshez, így épp van otthon, kend be vele a megégett bőrt. Gombásodásgátló és antibakteriális hatásának köszönhetően nem engedi, hogy kórokozók telepedjenek meg a sebben, így az hamarabb begyógyul. Tegyél hozzá pár csepp citromlevet is, amely halványítja a hegeket.

Fekete tea

A teában található csersav csökkenti a fájdalmat. Áztass be néhány filtert, vagy vedd ki a használtat a teafőzőből, és egy kis gézzel rögzítsd az érintett felületen.

Méz

A méz kiszívja a felesleges folyadékot a sejtekből, így felgyorsítja a gyógyulást, és megtisztítja a felületet. Kenj mézet egy kis gézre, tekerd be vele a bőrt, majd fedd be száraz gézzel.

Hogy tetszett?


Tetszik? Oszd meg!


Kipróbáltad? Véleményed van? Szólj hozzá!
© Copyright Turmixvilág. Minden jog fenntartva.