A nap kedvencei
  • Felejtsd el az altatót, amely hosszútávon akár súlyosbíthatja is a problémát. Lefekvés előtt hallgass nyugtató...

  • Ez az ital rendkívül hatékony húgyhólyaggyulladás esetén és mellette kitűnő frissítő ital is. - Hozzávalók: -...

  • Ez a rendkívül finom turmix egy nehéz nap kezdőlökése és befejezése is lehet. Biztosan bearanyozza a napodat! -...

Üdv az oldalon!
Belépés Regisztráció

Őszibarackbefőtt cukor és tartósítószer nélkül

Kategória: Egészség

Elszomorító, hogy az interneten található receptek legtöbbjében az őszibarack mellett az őszibarackbefőtt másik alapvető hozzávalója a cukor. Próbáld ki ezt a cukor és tartósítószer mentes receptet, és többé nem vágysz a kínosan édes desszertre.

A cukor amellett, amellett hogy hízlal, fogszuvasodást okoz és elcsorbítja az természetes ízeket még akár az egészségünkre ártalmas is lehet. De miért is kéne használnunk a barack befőzéséhez, ha a mézédes gyümölcsből így is eszményien finom, egészséges, a nyár hangulatára emlékeztető téli finomság készíthető. Az összetevők között nem szerepel egy mesterséges anyag se, és tartósítószerre sem lesz szükségünk.

Előkészületek

Ahhoz az őszibarackbefőttünk ne romoljon meg néhány hét után a kamrában, elengedhetetlen a befőttes üvegek alapos tisztítása és csírátlanítása. Mosd át alaposan az üvegeket és a tetőket, majd néhány percre dobd forró vízbe őket. Egy másik edényben szintén forralj vizet, és fürdesd meg benne az érett és ép barackokat. Néhány másodpercnyi forró fürdő elég, így könnyedén el tudod távolítani a héjukat. Néhány perc és készen is vagyunk.

Hozzávalók

ép és egészséges magvaváló őszibarackok
citrom
tiszta víz

Elkészítés

Szedd ketté a barackokat és távolítsd el a magokat. A forró vízzel csírátlanított üvegekbe pakold szorosan egymáshoz bújva a fél gyümölcsöket. Közben forralj egy újabb adag vizet, literenként egy citrom facsart levével. Erre azért van szükség, hogy a barackok a nyárra emlékeztető aranysárga színüket télen is megőrizzék. Öntsd nyakon az üvegben lévő barackokat  a forró vízzel, amíg teljesen ellepi őket, majd csavard szorosan rá a tetőt, és egy langyos vízzel teli lábosba állítva főzd kis lángon kb. 20-30 percig. Óvatosan vedd ki és csavard pokrócba vagy törölközőbe az üvegeket. Hagyd, hogy néhány nap alatt lassan hűljenek ki. Jöhet a címke és már fel is kerülhetnek a befőttek a kamra polcára. Ha jól csírátlanítottad az üvegeket és nem voltak hibásak a fedők sem, akkor az őszibarackbefőttek több évig is elállnak, ha megélik.

Hogy tetszett?

Őszibarackbefőtt cukor és tartósítószer nélkül 5 out of 5 based on 9 ratings.

Tetszik? Oszd meg!


Kipróbáltad? Véleményed van? Szólj hozzá!
© Copyright Turmixvilág. Minden jog fenntartva.