A gyümölcs nemcsak nyersen, főve is finom
A gyümölcs nemcsak desszertnek, reggelire, vacsorára, tízóraira vagy uzsonnára remek, akár még az ebéd is lehet ez. Nem arról van szó, hogy rágcsálj el egy-két almát a csirkepörkölt helyett; inkább a húsokhoz ezúttal ne sült vagy főtt zöldséget, hanem gyümölcsöt készíts köretnek. Igaz, hogy a hőkezelés miatt a vitaminok egy része elvész, de szerencsére bizonyos tápanyagok jobban bírják a hevítést, mit a többi; illetve te is segíthetsz a dolgon, ha nem főzöd őket olyan sokáig és olyan magas hőfokon. A sütés vagy a főzés cserébe viszont intenzívebbé teszi az ízüket. Meg fogod látni, hogy – ha elsőre furcsának tűnik is – a gyümölcsök édes íze remekül passzol a húsok sósságához.
Készíthetsz vegyes zöldség–gyümölcs-köretet is
Ha elsőre nem mersz tisztán gyümölcsökből készült köretet tálalni, keverd őket zöldségekkel. Hámozz meg néhány fej zellert és almát, vágd őket kockára, majd egy kis zsiradékon, például kókuszolajon süsd meg őket wokban. A két hozzávaló íze remekül passzol egymáshoz. A körtét vagy a barackot is elkészítheted ezen a módon. Arra ügyelj, hogy a köretnek szánt gyümölcsöket mindig egyforma méretűre vágd. Párolhatod, grillezheted vagy sütőben is megsütheted a gyümölcsöket. Almából, körtéből vagy bogyós gyümölcsökből, például áfonyából szószt is készíthetsz sült húsokhoz.
Ne főzd túl a gyümölcsöket
Ne főzd őket túl, inkább ropogósak legyenek, mint pépesek – ha csak nem mártás készül belőlük. Szinte minden gyümölcsöt megfőzhetsz – ha édes, érett gyümölcsöt választasz, cukorra sem lesz szükséged. Különböző fűszerekkel kiemelheted az ízüket, például fahéjjal, szegfűszeggel, szerecsendióval, vaníliával, chilivel, csillagánizzsal, kardamommal, feketeborssal, gyömbérrel vagy sáfránnyal. A zöld fűszerek, mint a rozmaring, a zsálya vagy a kakukkfű is jól mennek a gyümölcskörethez.
Te mit szoktál főzni gyümölcsökből?