A nap kedvencei
  • A paprika nagyon sok C-vitamint tartalmaz, ahogy a narancs is. Ez a meleg színű ital igazi gyógyír megfázás és...

  • A gyerekek immunrendszeres nehezebben védekezik a megfázások és az influenza ellen. Az első tünetek megjelenésekor...

  • Igazi női ital a nehéz napok előtt. - Hozzávalók: - 1/2 ananász - 300 g szeder - Elkészítés: - Mosd meg a szedret...

Üdv az oldalon!
Belépés Regisztráció

Mit egyen a gyerek az erős és egészséges csontokért?

Kategória: Gyerek

A gyerekek rengeteget szaladgálnak, verekednek, elesnek a biciklivel, leesnek a mászókáról. A legtöbb ilyen baleset azonban katonadolog, minden gyerekkel megtörténik, és ha a kicsinek erősek és egészségesek a csontjai, komoly problémát nem okoz. A csontok és az ízületek helyes fejlődéséhez megfelelő mennyiségű kalcium, magnézium és különböző vitaminok szükségesek.

Csontjaink harmincéves korunkig fejlődnek

Körülbelül harmincéves korunkig fejlődnek a csontjaink, és raktározzák el az egyik számukra legfontosabb építőanyagot, a kalciumot. Ebben az életkorban azonban lassan leáll a raktározás, és a szervezet már csak kipótolja a hiányzó mennyiséget. Ezért nagyon fontos, hogy már gyermekkorban gondoskodjunk a megfelelő kalciumbevitelről. Ha a test nem kap elég kalciumot, az erős csontok lassan gyengévé, lyukacsos felületűvé, törékenyebbé válnak.

Kalcium

Kalciumforrásként mindenkinek a tej és a tejtermékek jutnak először az eszébe. Ha nem laktózérzékeny a gyerek, fogyaszthatja ezeket, de más élelmiszerekben is nagy mennyiségben található kalcium, például a kókuszban, a szójában, a mandulában, a spenótban, a narancsban, a szezámmagban, a brazil dióban, a zellerben, a fokhagymában, a brokkoliban, az osztrigában és az egészben eltett olajos halban.

Magnézium és kálium

Magnéziumra szintén szüksége van a szervezetnek, nemcsak a csontokhoz, de az izmok erősítéséhez és a vérnyomás normalizálásához is. A kálium szintén elengedhetetlen. Magnézium található például a spenótban, a tökben, a lepényhal húsában, a barna rizsben vagy az avokádóban; kálium pedig a fehér babban, a héjas krumpliban, a lazacban, a gombában vagy a banánban.

C- és D-vitamin

A legtöbb gyümölcsben megtalálható C-vitamin, illetve a kalcium felszívódáshoz szükséges D-vitamin is kell a csontoknak; utóbbi a halakban, a gabonákban, a tojásban, a gombában és a májban található meg nagyobb mennyiségben.

A Te gyermeked mit fogyaszt a csontjai erősítése érdekében?

Hogy tetszett?


Tetszik? Oszd meg!


Kipróbáltad? Véleményed van? Szólj hozzá!
© Copyright Turmixvilág. Minden jog fenntartva.