Puha mézes sütemények
A karácsonyi ünnep elképzelhetetlen méz, fahéj és szegfűszeg nélkül, belőlük pedig nagyon finom és illatos mézes süteményeket készíthetsz. Ha igazán puha mézes kalácsot vagy mézes puszedlit szeretnél sütni, próbáld ki bevált receptünket, cukor hozzáadása nélkül.
Puha mézes puszedli 
Hozzávalók:
250 g méz
125 g vaj
200 g teljes kiőrlésű liszt
250 g búzaliszt
1/2 tk szódabikarbóna
3 tojás
1 citrom
1 narancs héja
4 ek tejföl
1/2 zacskó mézes fűszerkeverék (1/2 – 1/2 ek. fahéj, szegfűszeg, gyömbér)
Elkészítés:
A mézet és a vajat olvaszd fel. A tojások sárgáját keverd össze a tejföllel, a citrom kifacsart levével és a citrom és narancs reszelt héjával. Öntsd egy tálba a liszteket, a szódabikarbónát és a fűszereket, add hozzá a mézes és tojásos keveréket, majd jól dolgozd össze. Ha elkészült, tekerd celofánba és egy éjszakára tedd hűtőszekrénybe. Másnap vizes kézzel formálj kis golyókat és tedd a tepsire. A golyókba nyomkodhatsz dióbelet, mandulát, mogyorót vagy mazsolát is. Tedd előmelegített sütőbe és 160°-on süsd 10-12 percig. Akkor vedd ki a sütőből, ha világosbarna színű, így sokáig puha marad.
Díszítésképpen a tojásfehérjéből verj kemény habot és fürdesd meg benne a kihűlt puszikat, majd hagyd száradni egy napig.
Tipp:
A mázba keverhetsz kakaót vagy fahéjat is.
Puha mézes kalács ugyanígy készül. A különbség, hogy az egy napos pihentetés után nyújtsd kb. fél cm vastagra a mézes masszát, majd sütemény szaggatóval szaggass karácsonyi mintákat. A sütésnél fontos, hogy világosbarnán vedd ki a süteményeket a sütőből.
Tipp:
A mézes sütemények nagyon jól mutatnak az ünnepi asztalon, a karácsonyfán, de akár el is ajándékozhatod őket. A mézes puszedlik és kalácsok jó záródó dobozban akár 3-4 hétig elállnak.