A nap kedvencei
  • Finom, színes bogyós gyümölcsökből és joghurtból nagyon ízletes és tápláló turmixot készíthetsz. -...

  • Az alma, körte és sárgadinnye nagyon sok vitamint tartalmaz. A finom összetevőkbőb tápláló, méregtelenítő...

  • A krémes mangóbomba turmix egy valódi energiabomba, miközben az immunrendszert is erősíti. - Hozzávalók: - 1 mangó...

Üdv az oldalon!
Belépés Regisztráció

Őszi-téli C-vitamin-bomba: a csipkebogyó

Kategória: Egészség

A csipkebogyó az egyik legjobb őszi-téli C-vitamin-forrás; vitamintartalma mintegy 1700-2000 mg / 100 g, szemben például a citrom 53 mg / 100 g-os értékével. A bogyó az első őszi fagyok idején érik be. Akkor kell leszedni, amikor már nem narancssárga, de nem is sötétvörös, ugyanis a túlérett termés C-vitamin-tartalmának nagy részét elveszíti.

Erősíti az immunrendszert és lassítja az öregedést

Előszeretettel fogyasztjuk a csipkebogyót az immunrendszer megerősítésére, meghűlés, magas vérnyomás és reuma kezelésére, menstruációs panaszok esetén, illetve vértisztítóként, vizelethajtóként, gyulladáscsökkentőként és étvágygerjesztőként. A C-vitamin mellett nagy mennyiségben tartalmaz A-, D-, K-, E- és P-vitamint, valamint foszfort, káliumot, magnéziumot, cinket, mangánt és szelént is.

Antioxidáns hatású flavonoidjai pedig segítik lekötni a káros hatású szabadgyököket, így lassítják az öregedési folyamatokat. A csipkebogyó nemcsak belsőleg bír számtalan pozitív hatással, hanem külsőleg is: nyugtatja a száraz bőrt, segít elmulasztani a pattanásokat, a bőrgyulladást, a kisebb bőrsérüléseket és az ekcémát.

Főzz teát vagy lekvárt!

A csipkebogyót leggyakrabban tea és lekvár formájában fogyasztjuk. Érdemes a leszedés után azonnal felhasználnod, hogy ne veszítse el jótékony tulajdonságait: a kocsánynál vágd le a termést, vágd félbe, magozd ki, és teakészítéshez egy maroknyi bogyót forrázz le. Szárított formában is felhasználhatod.

A lekvárhoz szintén tisztítsd meg a bogyókat, majd tedd hideg vízbe két órára. Ezután főzd lassú tűzön két órán át, szűrd le, majd egy csészényi mennyiséghez adj egy csészényi cukrot illetve, hogy még egészségesebb legyen, inkább természetes édesítőt. Főzd tovább, amíg sűrű masszát nem kapsz, majd töltsd a lekvárt befőttesüvegekbe.

Kipróbáltad? Oszd meg velünk is tapasztalatodat!

Hogy tetszett?


Tetszik? Oszd meg!


Kipróbáltad? Véleményed van? Szólj hozzá!
© Copyright Turmixvilág. Minden jog fenntartva.