5 egészséges alternatíva a cukorra
A karcsúságod megőrzése és a cukorbetegség megelőzése érdekében célszerű egy alacsonyabb glikémiás indexű és kisebb kalóriatartalmú édesítőszert találnod a kristálycukor helyett. Ráadásul ezzel a gyerekednek is példát mutatsz, így felnőve ő is nagyobb figyelmet fordít majd az egészséges táplálkozásra. Szerencsére nem kell a rengeteg mesterséges anyagot tartalmazó, egyes kutatások szerint rákkeltő édesítőtabletták közül választanod: a természetes édesítők közt is nagy a választék.
Sztívia
A sztívia vagy jázminpakóca nevű növény levelei harmincszor édesebbek a cukornál. Kalóriatartalma nulla, nem okoz fogszuvasodást, segíti az emésztést, csökkenti a gyulladásokat, és gombaölő hatása is van. Szárított növény, por, tabletta és csepp formájában is kapható.
Eritrit
Az eritrit egy több növényben is megtalálható cukoralkohol, amelyet a gyártás során vízzel kevernek, erjesztenek, majd leszűrnek, kristályosítanak és szárítanak. Kalóriatartalma csak 20 kcal/100 g, íze hideg, mentolos jellegű, a szőlőcukorhoz hasonlít.
Xilit
A xilitnek vagy nyírfacukornak hasonló mellékíze van, mint az eritritnek. Kalóriatartalma a kristálycukorénál kevesebb, de a többi természetes édesítőnél több: 240 kcal/100 g. Előnye, hogy nem okoz fogszuvasodást, és használható sütéshez-főzéshez egyaránt, élesztővel készült sütemények készítésére azonban nem alkalmas.
Inulinszirup
Az inulin egy összetett szénhidrátvegyület, amelyet a csicsókából nyernek ki. Ez egy emészthetetlen rost, kalóriatartalma nulla, és segíti az emésztést: megszünteti a székrekedést, illetve javítja a kalcium és a magnézium felszívódását. A vércukorszintet tartós fogyasztás esetén sem emeli.
Kókuszvirágcukor
A kókuszpálma virágjának nektárjából gyártott kókuszcukor íze karamelles jellegű. Kalóriatartalma 402 kcal/100 g, széles körűen felhasználható italokba és süteményekbe egyaránt.
Neked mi tapasztalatod a természetes édesítőkkel?