A nap kedvencei
  • Ez a csípős-narancsos turmix nagyon tápláló és kitűnő segítség a menstruáció előtti feszült napokban. -...

  • Ennek az turmixnak az összetevői külön-külön is nagyon jó méregtelenítők. Együtt pedig még hatásosabbak. -...

  • A vízitorma és körte vitaminjai hatékonyan segítik a test méregtelenítését és erősítik az immunrendszert. -...

Üdv az oldalon!
Belépés Regisztráció

A te gyermeked is alultáplált?

Kategória: Gyerek

A kérdésre a legtöbb szülő felháborodottan vágja rá, hogy az ő gyereke eszik eleget és jó az étvágya. Sokan azonban elfelejtik, hogy az alultápláltság nem egyenlő az éhezéssel. A te gyereked alultáplált?

Mi az alultápláltság?

Az alultápláltság az az állapot, amelyet a szervezet egészséges működéséhez szükséges és az elfogyasztott táplálék egyensúlyzavara okoz. Vitamin-, tápanyag-, ásványi elemek- és nyomelemek hiánya mind alultápláltsághoz vezet, amely a stresszes és mozgásszegény életmóddal párosulva betegségek kialakulásához vezethet.

Az alultápláltság tünetei

Az első tünetek a gyerekek testén figyelhető meg a legkönnyebben. Az alultápláltság tünetei lehetnek a beesett, karikás szemek, repedezett száj, fehér foltok a körmökön, emésztési rendellenességek, hiperaktivitás és nyugtalanság vagy éppen kimerültség, fakó hajszín, pattanásos vagy különösen száraz arcbőr, lelassult növekedés és állandóan folyó orr. Ha a tünetek közül több is előfordul csemetédnél, akkor érdemes átgondolnod az étkezési szokásait.

Mi vezethet alultápláltsághoz?

Az alultápláltságnak 2 fő oka van: a rossz minőségű élelmiszer és az életmód.

Mozgásszegény életmód

A te gyermeked is sokat ül a szobában a tv vagy a számítógép előtt? A megváltozott világhoz nehéz alkalmazkodni, pedig érdemes meggyőzni a szabadban töltött mozgás örömeiről, hiszen csak a mozgás adja meg a szervezetnek azt a természetes energiát, amelyet az endorfinok szolgáltatnak. A mozgáshiányos életmód csökkenti az anyagcsere sebességét és ha a zsírok aránya nő az izom súlyához képest, az elhízáshoz is vezethet.

Rossz minőségű élelmiszerek

Ideális esetben az elfogyasztott ételeink minden szükséges vitamint és tápanyagot tartalmaznak, amelyre szervezetünknek szüksége van. A felgyorsult és egyre egyszerűsödő világunkban azonban ez egyre nehezebben valósul meg.

A termőföld minősége egyre romlik, a benne termelt zöldségek és gyümölcsök egyre kevesebb vitamint tartalmaznak. Fogyasztóként a hibátlan és legszebb termékeket keressük, ezért a boltok kínálatában olyan termékek szerepelnek, amelyeket kémiai anyagokkal kezeltek, hogy még szebb legyen és tovább maradjon friss. Ennek hatásaként azonban csökken a vitamin- és ásványianyag tartalma, arról nem is beszélve, hogy a mérgeket juttatnak a szervezetünkbe.

Az élelmiszeripari feldolgozás, szállítás és csomagolás során is sérül az élelmiszerek tápértéke, gondolj csak a fehér lisztre vagy a fehér cukorra, amelyek a feldolgozás során szinte minden hasznos tápértéket elvesztenek, mégis ezekkel vannak tele a bevásárlókocsik. Persze ott van még a nagyipari körülmények között tartott állatok feldolgozása, amelyeket antibiotikumokkal és nyugtatókkal tömnek, hogy gyorsabban fejlődjenek. Belegondolni is rossz, hogy ezek az élelmiszerek mit tartalmazhatnak.

A hiányos táplálkozás egy sereg betegség kialakulását eredményezheti. Előzd meg, adj gyermekednek vitamindús és tápanyagokban gazdag élelmiszereket, ha teheted vásárolj bioélelmiszereket, vagy legalábbis megbízható termelőtől, sportoljatok és találjatok ki közös programokat a szabadban. Így a kapcsolatotokért és az egészségetekért is sokat tehetsz.

Hogy tetszett?


Tetszik? Oszd meg!


Kipróbáltad? Véleményed van? Szólj hozzá!
© Copyright Turmixvilág. Minden jog fenntartva.