Főzz kókuszolajjal akár a diéta alatt
A kókuszolaj különleges ízzel ajándékozza meg ételeidet, a szervezeted is örül neki és a fogyókúra alatt is nyugodtan használhatod. Minden okod megvan rá, hogy élj vele.
Kókuszolaj a konyhában
Bátran használd a kókuszolajat a konyhában, mert az ételek ízei jobban érvényesülnek. A kókuszolaj egyik igen előnyös hatása, hogy hamarabb érhető el a telítettségérzet, így összességében kevesebb kalóriával kell számolnod, ezért akár fogyókúra alatt is fogyaszthatod. Ez az egyik legjobb forrása a közepes szénláncú triglicerideknek, amelyek a hőtermelés fokozásával érik el súlycsökkentő hatásukat. Könnyen felszívódnak, amivel a hosszú szénláncú zsírsavak elégetését is elősegítik, amelyek a zsírraktárakban tárolódnak.
A kókuszolaj növeli a szervezetben a „jó” koleszterin (HDL) mennyiségét. A felesleges koleszterint (LDL) kivonja a vérből, és a májba küldi vissza, ahol epesav képződik belőle, ami az emésztésünket javítja. Ilyen körülmények között az érelmeszesedés is nehezebben alakul ki.
A kókuszolajban 43%-ban megtalálható laurinsav javítja az immunrendszer működését, antibiotikus hatása számtalan betegség esetén segíti elő a gyógyulást. Értékesebbé teszi a kókuszt baktérium- és vírusölő hatása is, valamint a gyulladásos megbetegedések esetén is igen hasznos, mint például a fekélyes vastagbélgyulladás vagy reumás ízületi bántalmak.
Kókuszolaj a szépségápolásban is
A kókuszolaj kalciumot és magnéziumot is tartalmaz, így a csontokat és fogakat is erősíti. A legfontosabb proteineknek köszönhetően a fiatalon tartja bőrt, a fejbőrbe masszírozva pedig a korpától segít megszabadulni, pótolja a haj proteinveszteségét.
A megszokott zsírokat és olajokat a kókuszolaj messze felülmúlja. Érdemes naponta legalább egy evőkanálnyit elfogyasztani belőle, betegség esetén pedig valamivel többet. Ügyelj ara, hogy csak megbízható forrásból származó, tiszta kókuszolajat vásárolj, lehetőleg bioboltban. A kókuszolajnak mellékhatása nem ismert.