A nap kedvencei
  • Magas C-vitamin tartalma miatt hatékony immunerősítő ital, így gyorsabban küzdheted le a megfázást. - Hozzávalók:...

  • Nem kell, hogy a fogyókúra koplalással teljen. Készítsd el ezt a tápláló és energetizáló turmixot ebédre. -...

  • Az aranysárga sárgabarack sok A-vitamint és béta-karotint tartalmaz. Ez a finom, édes turmix tápláló, erősítő, a...

Üdv az oldalon!
Belépés Regisztráció

Jótékony karácsonyi fűszerek I. – A fahéj

Kategória: Egészség

A karácsonyi ünnepek meghatározója a fahéj utánozhatatlan illata. Ha eddig csak sütemények fűszereként gondoltál a fahéjra, akkor ideje, hogy megismerd egészségre jótékony hatásait is és a karácsonyi időszakon kívül is használd.
A Kínából és Ceylonból származó jellegzetes illatú fűszert egy vadon termű, trópusi fa fiatal ágainak kérgéből nyerik. Az finom illatú, édeskés, kicsit csípős fűszer mára a magyar konyhában is rendszeresen előfordul, sütemények, levesek, mártások, lekvárok ízesítőjeként.

Fogyasztásával tehetsz egészségedért, hiszen serkenti az emésztést, görcsoldó hatású, szabályozza a vércukorszintet és magas fenoltartalma miatt az öregedés elleni harcban is eredménnyel száll harcba. A fahéjas ételeket a karácsonyi süteményeken kívül is könnyen beépítheted a mindennapi ételeidbe. Reggelire készíts fahéjas zabkását, ebédre gyümölcslevest vacsorára pedig banánturmixot.

Fahéjas zabkása

Hozzávalók:

2 dl tej (tehéntej, rizstej, szójatej, kókusztej)
10 dkg zabpehely
méz
3 szem aszalt szilva
fahéj

Elkészítés:

Öntsd a tejet lábasba és add hozzá a zabpelyhet és ízlés szerint a fahéjat. Ha túl híg, adj hozzá még zabpelyhet. Ha elkészült öntsd tálkába, ízesítsd mézzel és add hozzá az apróra vágott aszalt szilvát is. Tálaláskor szórj a tetejére még egy kis fahéjat. Hogy a zabkása még ünnepibb legyen, adj hozzá egy csipetnyi szegfűszeget és néhány szelet narancsot is.

Gyümölcsleves

Hozzávalók:

Ízlés szerint gyümölcsök: alma, meggy, barack, szilva, szeder, ribizli, eper stb.
víz
méz
fahéj
szegfűszeg

Elkészítés:

Add a gyümölcsökhöz a vizet és főzd puhára. Ha savanyú lenne, édesítsd mézzel. Ízesítésként adj hozzá ízlés szerint fahéjat és szegfűszeget. Hidegen és melegen fogyasztva is nagyon finom.

Banánturmix

Hozzávalók:

1 érett banán
2 dl tej (lehet rizstej, zabtej, szójatej vagy tehéntej is)
méz
fahéj

Elkészítés:

Az elkészítés nagyon egyszerű, a banánt, a tejet és egy csipetnyi fahéjat tölts a turmixgépbe, majd turmixold simára. Ha édesebben szereted, adj hozzá mézet. Az elkészült italt töltsd hosszú nyakú pohárba, a tetejére szórj még egy csipetnyi fahéjat. Díszítsd egy banánkarikával és szívószállal.

Tipp:

A kávénak nagyon különleges ízt ad, ha egy csepp fahéjjal főzöd össze.

A fahéjat az otthoni szépségápolásban is használhatod, például gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően hatékony pattanásos bőr kezelésére.

Hogy tetszett?

Jótékony karácsonyi fűszerek I. – A fahéj 5 out of 5 based on 2 ratings.

Tetszik? Oszd meg!


Kipróbáltad? Véleményed van? Szólj hozzá!
© Copyright Turmixvilág. Minden jog fenntartva.