A brokkoli jótékony hatásai
Bár egy kis ügyeskedésre van szükség ahhoz, hogy a gyerekek is megegyék, a brokkoli nagyon ízletes és hasznos zöldség.
A brokkoli jótékony hatásai
A sötétzöld brokkoli nagy mennyiségben tartalmaz A- és C-vitamint, illetve kalciumot és rostokat. Az A-vitamin főként a szemek egészségéért felel, de a csontnövekedésben, a bőr és a nyálkahártyák épségének fenntartásában is van szerepe, illetve antioxidáns hatású.
A C-vitamin az immunrendszert tartja karban, és felvértezi a téli megfázásos betegségek ellen. Egy adag brokkoli annyi, a csontok egészségéhez nélkülözhetetlen kalciumot tartalmaz, mint egy pohár tej, így ideális megoldás azok számára, akik – például laktózérzékenységük miatt – nem fogyasztanak tejtermékeket.
A rostok pedig segítenek karban tartani az emésztést, megelőzni a székrekedést, és megtisztítani a beleket. Az orvosi kutatások eredményei szerint a brokkoliban található indol-3-carbinol és izotiocianát rákellenes hatással bír.
Hogyan készítsd el?
A brokkolit többféleképpen elkészítheted, például blansírozva: egy-másfél percig főzd lobogó vízben. A blansírozott brokkolit teheted salátákba, de csőben sütve is finom.
Mindössze 4-5 perc alatt megpárolhatod; a párolt brokkoli remek köret olívaolajjal meglocsolva, salátákhoz vagy levesekhez adva.
Hirtelen sütve elkészítheted más zöldségekkel, például karfiollal együtt, köretnek.
Sütőben is megsütheted: tedd egy tepsibe a brokkolirózsákat, locsold meg zsiradékkal és sóval, majd süsd 20-25 percig, amíg barnulni, karamellizálódni nem kezd a teteje. Azonnal tálalhatod köretként, de teheted meleg salátákba vagy pizzára is feltétként – utóbbi esetben egy kicsit kevesebb ideig süsd, nehogy megégjen a pizzán.
Neked melyik a kedvenc elkészítési módod?