A nap kedvencei
  • Ez a csupa gyökérzöldségből készülő turmix magas magnéziumtartalmának köszönhetően nagyon jó nyugtató...

  • Gyönyörű piros szín, rengeteg C-vitamin - valódi vitaminbomba reggelire. - Hozzávalók: - 1 narancs - 10 dkg málna -...

  • Egy kiadós alvás után próbáld ezt a piros bogyós turmixot. - Hozzávalók: - 150g ribizli - 6 spenótlevél - 2...

Üdv az oldalon!
Belépés Regisztráció

A brokkoli jótékony hatásai

Kategória: Egészség

Bár egy kis ügyeskedésre van szükség ahhoz, hogy a gyerekek is megegyék, a brokkoli nagyon ízletes és hasznos zöldség.

brokkoli_

A brokkoli jótékony hatásai

A sötétzöld brokkoli nagy mennyiségben tartalmaz A- és C-vitamint, illetve kalciumot és rostokat. Az A-vitamin főként a szemek egészségéért felel, de a csontnövekedésben, a bőr és a nyálkahártyák épségének fenntartásában is van szerepe, illetve antioxidáns hatású.

A C-vitamin az immunrendszert tartja karban, és felvértezi a téli megfázásos betegségek ellen. Egy adag brokkoli annyi, a csontok egészségéhez nélkülözhetetlen kalciumot tartalmaz, mint egy pohár tej, így ideális megoldás azok számára, akik – például laktózérzékenységük miatt – nem fogyasztanak tejtermékeket.

A rostok pedig segítenek karban tartani az emésztést, megelőzni a székrekedést, és megtisztítani a beleket. Az orvosi kutatások eredményei szerint a brokkoliban található indol-3-carbinol és izotiocianát rákellenes hatással bír.

Hogyan készítsd el?

brokkoliA brokkolit többféleképpen elkészítheted, például blansírozva: egy-másfél percig főzd lobogó vízben. A blansírozott brokkolit teheted salátákba, de csőben sütve is finom.

Mindössze 4-5 perc alatt megpárolhatod; a párolt brokkoli remek köret olívaolajjal meglocsolva, salátákhoz vagy levesekhez adva.

Hirtelen sütve elkészítheted más zöldségekkel, például karfiollal együtt, köretnek.

Sütőben is megsütheted: tedd egy tepsibe a brokkolirózsákat, locsold meg zsiradékkal és sóval, majd süsd 20-25 percig, amíg barnulni, karamellizálódni nem kezd a teteje. Azonnal tálalhatod köretként, de teheted meleg salátákba vagy pizzára is feltétként – utóbbi esetben egy kicsit kevesebb ideig süsd, nehogy megégjen a pizzán.

Neked melyik a kedvenc elkészítési módod?

Hogy tetszett?


Tetszik? Oszd meg!


Kipróbáltad? Véleményed van? Szólj hozzá!
© Copyright Turmixvilág. Minden jog fenntartva.