A nap kedvencei
  • A szőlő a világ egyik legősibb gyümölcse, sok vitamint tartalmaz és nagyon jó méregtelenítő. Felhasználva nagyon...

  • Kitűnő reggeli ébresztő ital, amely azokon a bizonyos fejfájós "másnapokon" is jól jön. - Hozzávalók: - 2 narancs...

  • Kiváló választás makacs hörghurut esetén. - Hozzávalók: - 2 sárgarépa - 1/2 chilipaprika, vagy egy csipetnyi...

Üdv az oldalon!
Belépés Regisztráció

A gyermekkori cukorbetegség tünetei

Kategória: Gyerek

Ha gyermekednél látszólag ok nélkül fáradékonyságot, fokozott vizeletürítést és állandó szomjúságot tapasztalsz, érdemes elvinned orvoshoz, ugyanis ezek a cukorbetegség tünetei is lehetnek.

Fáradtság, energiahiány

A cukorbeteg gyermek szervezetében az elfogyasztott élelmiszerekben található cukor a véráramba kerülve a sejtekhez szállítódik, azonban nem tud beépülni azokba, hiszen a hasnyálmirigy nem termel elég inzulint. Mivel a sejtek nem kapják meg a működésükhöz szükséges, energiát szolgáltató szénhidrátot, a tünetek láncreakciója indul meg.

Fokozott vizeletürítés

Mivel a cukor felhalmozódik a vérben, a vesék fokozott működésére van szükség, hogy megtisztítsák a szervezetet a fel nem használt anyagtól. A cukorral együtt víz is távozik, így a gyermeknek jellemzően többet kell vécére járnia. Minél magasabb a vércukorszint, annál gyakoribb a vizeletürítés. Ez sokszor kiszáradáshoz vezet, azaz a gyermek állandóan szomjas, és száraznak érzi a száját, vagy arról panaszkodik, hogy kapar a torka.

Állandó szomjúság

Sok szülő azt veszi észre, hogy a gyerek folyton gyümölcslevet vagy tejet kér, és azt hiszi, a fokozott folyadékfogyasztás miatt jár annyit vécére. De a gyakori vizeletürítés az üdítő- vagy tejivás korlátozásával sem szűnik meg, hiszen a vesék továbbra is igyekeznek eltávolítani a felesleges cukrot a szervezetből.

Ágybavizelés

Ha a gyerek elkezd éjszakánként is kijárni a vécére vagy ágyba vizel, ez utalhat a cukorbetegségre. Mivel szervezete képtelen hasznosítani a bevitt cukrot, a megnövekedett étvágy ellenére is fogyás tapasztalható. Ennek következtében pedig a kicsi egyre fáradtabbnak és gyengébbnek érzi magát. Ha a fenti tünetek bármelyikét tapasztalod, azonnal vidd el orvoshoz.

Hogy tetszett?


Tetszik? Oszd meg!


Kipróbáltad? Véleményed van? Szólj hozzá!
© Copyright Turmixvilág. Minden jog fenntartva.