A nap kedvencei
  • Hűvös napokon nagyon jól tud esni ez az izgalmas ízű, melegítő körteturmix. - Hozzávalók: - 2 körte - 2...

  • Ez a turmix összetevőinek köszönhetően segít szebbé tenni a bőrt, és nagyon-nagyon finom is. - Hozzávalók: - 1/2...

  • Az aranysárga sárgabarack sok A-vitamint és béta-karotint tartalmaz. Ez a finom, édes turmix tápláló, erősítő, a...

Üdv az oldalon!
Belépés Regisztráció

A gyermekkori cukorbetegség tünetei

Kategória: Gyerek

Ha gyermekednél látszólag ok nélkül fáradékonyságot, fokozott vizeletürítést és állandó szomjúságot tapasztalsz, érdemes elvinned orvoshoz, ugyanis ezek a cukorbetegség tünetei is lehetnek.

Fáradtság, energiahiány

A cukorbeteg gyermek szervezetében az elfogyasztott élelmiszerekben található cukor a véráramba kerülve a sejtekhez szállítódik, azonban nem tud beépülni azokba, hiszen a hasnyálmirigy nem termel elég inzulint. Mivel a sejtek nem kapják meg a működésükhöz szükséges, energiát szolgáltató szénhidrátot, a tünetek láncreakciója indul meg.

Fokozott vizeletürítés

Mivel a cukor felhalmozódik a vérben, a vesék fokozott működésére van szükség, hogy megtisztítsák a szervezetet a fel nem használt anyagtól. A cukorral együtt víz is távozik, így a gyermeknek jellemzően többet kell vécére járnia. Minél magasabb a vércukorszint, annál gyakoribb a vizeletürítés. Ez sokszor kiszáradáshoz vezet, azaz a gyermek állandóan szomjas, és száraznak érzi a száját, vagy arról panaszkodik, hogy kapar a torka.

Állandó szomjúság

Sok szülő azt veszi észre, hogy a gyerek folyton gyümölcslevet vagy tejet kér, és azt hiszi, a fokozott folyadékfogyasztás miatt jár annyit vécére. De a gyakori vizeletürítés az üdítő- vagy tejivás korlátozásával sem szűnik meg, hiszen a vesék továbbra is igyekeznek eltávolítani a felesleges cukrot a szervezetből.

Ágybavizelés

Ha a gyerek elkezd éjszakánként is kijárni a vécére vagy ágyba vizel, ez utalhat a cukorbetegségre. Mivel szervezete képtelen hasznosítani a bevitt cukrot, a megnövekedett étvágy ellenére is fogyás tapasztalható. Ennek következtében pedig a kicsi egyre fáradtabbnak és gyengébbnek érzi magát. Ha a fenti tünetek bármelyikét tapasztalod, azonnal vidd el orvoshoz.

Hogy tetszett?


Tetszik? Oszd meg!


Kipróbáltad? Véleményed van? Szólj hozzá!
© Copyright Turmixvilág. Minden jog fenntartva.