Szilveszteri bólék házilag
Ha imádsz a konyhában sürgölÅ‘dni, és szilveszteri buli alkalmával sem szeretnél lemondani háziasszonyi szerepedrÅ‘l, a bolti likÅ‘rök és ÃzesÃtett alkoholos italok helyett keverj otthon egy finom bólét a vendégeidnek.
Ananászos bólé
Hozzávalók:
50 dkg meggybefÅ‘tt 50 dkg barackbefÅ‘tt 50 dkg ananászbefÅ‘tt 2 narancs 2 tk vanÃliaaroma 1 ek rumaroma 7 dl száraz vörösbor 4 ek méz 1 tk fahéj 2 tk puncs fűszerkeverék
ElkészÃtés:
Egy nagy tálba öntsd bele a magozott meggybefÅ‘ttet, illetva a barack- és ananászkonzervet levével együtt, majd tegydd bele a feldarabolt narancsokat, a vanÃlia- és rumaromát, és öntsd hozzá a száraz vörösbort, végül keverd jól össze. Merj ki a lébÅ‘l egy kis csészényit, és melegÃtsd fel, majd keverd el benne a mézet, a fahéjat és a puncs fűszerkeveréket. Öntsd bele a tálba, és keverd jól össze. Tálalásig tarts hűtÅ‘ben. MielÅ‘tt felszolgálnád, önts hozzá egy üveg behűtött, félédes pezsgÅ‘t.
Gyömbéres bólé
Hozzávalók:
2 üveg magozott meggybefőtt gyömbér 1 üveg pezsgő 1 üveg gyömbér
ElkészÃtés:
A meggybefÅ‘ttet önts egy nagy tálba levével együtt, majd keverd el benne a kis darab reszelt – vagy egy teáskanálnyi Å‘rölt – gyömbért. Öntsd hozzá a pezsgÅ‘t és a gyömbér üdÃtÅ‘italt. Tálalásig tedd hűtÅ‘be.
Málnafagyis bólé
Hozzávalók:
25 dkg málnafagyi
3 üveg pezsgő
2 cl maraschinolikőr fagyasztott málna
ElkészÃtés:
Tedd egy nagy tálba a málnafagyit, majd önts rá másfél üveg pezsgőt, hogy megolvadjon. Tedd hozzá a maraschinolikőrt, egy maréknyi fagyasztott málnát és újabb másfél üveg pezsgőt. Keverd össze, és poharakba töltve tálald.
Alkoholmentes bólé
Hogy a gyerekeknek és a sofÅ‘röknek se kelljen kimaradniuk a buliból, készÃts alkoholmentes bólét is.
Hozzávalók:
5 dkg mazsola 2 l Traubisoda 1 üveg befÅ‘tt gyümölcsök Ãzlés szerint
ElkészÃtés:
A mazsolát áztasd 20 percig rumaromával kevert vÃzben. Öntsd egy nagy tálba a Traubisodát vagy más üdÃtÅ‘t és egy üveg befÅ‘tt – például meggy- vagy barack- – levét. Darabolj fel néhány almát, banánt, narancsot vagy banánt, és a befÅ‘ttel együtt add hozzá a léhez, végül keverd hozzá a mazsolát is. Fél napig érleld lefedve a hűtÅ‘ben. Kipróbáltad? Oszd meg velünk tapasztalatodat!