Puha mézes sütemények
A karácsonyi ünnep elképzelhetetlen méz, fahéj és szegfűszeg nélkül, belÅ‘lük pedig nagyon finom és illatos mézes süteményeket készÃthetsz. Ha igazán puha mézes kalácsot vagy mézes puszedlit szeretnél sütni, próbáld ki bevált receptünket, cukor hozzáadása nélkül.
Puha mézes puszedli 
Hozzávalók:
250 g méz
125 g vaj
200 g teljes kiőrlésű liszt
250 g búzaliszt
1/2 tk szódabikarbóna
3 tojás
1 citrom
1 narancs héja
4 ek tejföl
1/2 zacskó mézes fűszerkeverék (1/2 – 1/2 ek. fahéj, szegfűszeg, gyömbér)
ElkészÃtés:
A mézet és a vajat olvaszd fel. A tojások sárgáját keverd össze a tejföllel, a citrom kifacsart levével és a citrom és narancs reszelt héjával. Öntsd egy tálba a liszteket, a szódabikarbónát és a fűszereket, add hozzá a mézes és tojásos keveréket, majd jól dolgozd össze. Ha elkészült, tekerd celofánba és egy éjszakára tedd hűtÅ‘szekrénybe. Másnap vizes kézzel formálj kis golyókat és tedd a tepsire. A golyókba nyomkodhatsz dióbelet, mandulát, mogyorót vagy mazsolát is. Tedd elÅ‘melegÃtett sütÅ‘be és 160°-on süsd 10-12 percig. Akkor vedd ki a sütÅ‘bÅ‘l, ha világosbarna szÃnű, Ãgy sokáig puha marad.
DÃszÃtésképpen a tojásfehérjébÅ‘l verj kemény habot és fürdesd meg benne a kihűlt puszikat, majd hagyd száradni egy napig.
Tipp:
A mázba keverhetsz kakaót vagy fahéjat is.
Puha mézes kalács ugyanÃgy készül. A különbség, hogy az egy napos pihentetés után nyújtsd kb. fél cm vastagra a mézes masszát, majd sütemény szaggatóval szaggass karácsonyi mintákat. A sütésnél fontos, hogy világosbarnán vedd ki a süteményeket a sütÅ‘bÅ‘l.
Tipp:
A mézes sütemények nagyon jól mutatnak az ünnepi asztalon, a karácsonyfán, de akár el is ajándékozhatod őket. A mézes puszedlik és kalácsok jó záródó dobozban akár 3-4 hétig elállnak.