Mire használható a csillagánizs?
A fahéj, a szegfűszeg és a szerecsendió mellett a csillagánizs az egyik legkedveltebb karácsonyi fűszer. De vajon mi mindenre használható? Összeszedtük.
Mire jó a csillagánizs?
A csillagánizs egy örökzöld növény csillag alakú gyümölcse, amelyet kÃnai ánizsnak is neveznek. A KÃnában Å‘shonos gyümölcs Ãze a medvecukorhoz vagy a valódi, a Földközi-tenger partvidékén és a Közel-Keleten honos ánizshoz hasonlÃt.
A fűszer- és gyógynövényben található sikimisav erÅ‘sÃti az immunrendszert, és megvédi a vÃrusfertÅ‘zésektÅ‘l. A csillagánizs illóolaja gombaölÅ‘ hatású, Ãgy a Candida-diétába is érdemes beilleszteni. A fűszer antibakteriális és antioxidáns hatással is bÃr; utóbbinak köszönhetÅ‘en semlegesÃti a szabadgyököket, Ãgy lassÃtja a szervezet öregedését.
Receptek csillagánizs hozzáadásával
Csillagánizslikőr
A csillagánizsbÅ‘l készÃtett likÅ‘r igazi karácsonyi ital.
Hozzávalók:
1 ek tört csillagánizs
1,5 csésze vodka
0,5 csésze cukorszirup
ElkészÃtése:
A tört csillagánizst áztasd be két hétre a vodkába, és időnként rázd fel. Szűrd le, és keverd össze a cukorsziruppal. Ajándéknak is kiváló és az üvegbe is tehetsz pár szem csillagánizst.
Csillagánizstea
A téli megfázás hatékony ellenszere a csillagánizstea.
Hozzávalók:
1 filter feketetea
1 csésze forró vÃz
csillagánizs
ElkészÃtése:
Akb. 80 fokos vÃzbe tedd bele a feketeteát, és törj bele egy-két darab csillagánizst. Hagyd ázni tÃz percig, majd szűrd le, és ÃzesÃtsd mézzel.
Fűszeres forró csoki
Az egyik legjobb társ a kanapéra kucorodós, hideg téli estéken egy meleg pokróc és egy jó könyv mellett egy pohár forró csoki.
Hozzávalók:
4 dl tej
1 cs vanÃliás cukor
2 szegfűszeg
1 kisebb fahéjrúd
2 csillagánizs
1 ek vanÃliás pudingpor
1 dl habtejszÃn
2 ek kakaópor
2 dkg étcsokoládé
0,5 ek vaj
ElkészÃtése:
Tedd a tejbe a hozzávalókat, majd forrald fel. Ha kész, szűrd le. Egy tálban keverd össze a vanÃliás pudingport a habtejszÃnnel és a kakaóporral, majd adj hozzá egy evÅ‘kanálnyit a forró tejbÅ‘l. Tördeld bele a magas kakóvaj-tartalmú étcsokoládét, tedd hozzá a vajat, és kevergesd, amÃg meg nem olvad. Töltsd ki poharakba, fújj a tetejére tejszÃnhabot, és szórd meg fahéjjal vagy kakaóporral.
Kipróbáltad? Oszd meg velünk tapasztalataidat!