A nap kedvencei
  • Kínzó fejfájás vagy migrén ellen próbáld ki ezt a gyógyító zöldturmixot. - Hozzávalók: - 1/2 citrom - 1 saláta...

  • A magas C-vitamin tartalma miatt ez a turmix jó választás megfázásos időszakban. - Hozzávalók: - 2 kiwi - 1 kisebb...

  • Túlságosan belaktál a tegnapi vacsorából vagy túl zsírosra sikerült az ebéd? Ezzel az egyszerű és finom itallal...

Üdv az oldalon!
Belépés Regisztráció

A tökéletes sült gesztenye

Kategória: Egészség

A hideg, téli hónapokban vásárlásra csábít a forró, illatos gesztenye, amelyet minden téli vásárban és gyakran az utcán is beszerezhetünk. Néhány szem sült gesztenyéért elég sok pénzt elkérnek, gazdaságosabb, ha otthon készítjük el. Mi most eláruljuk hogyan.

A tökéletes sült gesztenye

Ha tehetjük a szelíd gesztenyét vásároljuk piacon, megbízható termelőtől. Vásárlás során vizsgáljuk meg, találunk-e a felületén apró lyukakat. Ha igen, az kukacok jelenlétét jelzi. Nagy szemű, fényes és sötétbarna gesztenyéket válogassunk, amelyeknek van súlya. A könnyű darabok valószínűleg rosszak.

A szép szemű gesztenyéket áztassuk vízbe néhány órára, de akár egy napot is ázhat. Ez idő alatt kimásznak a kukacok és a gesztenye héja is felpuhul.

Vágjunk éles késsel minden szemre egy keresztet, majd tegyünk forró sütőbe. A gesztenyéket egészen addig süssük, amíg jellegzetes illatuk elkezd terjengeni a szobában és a bevagdosott héja lepörög.

Akkor jó a gesztenye, ha a héja könnyen leválik, egyszerűen pucolható és a gesztenyehús puha, könnyen rágható és ízletes.

Vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek a gesztenyében

A szelíd gesztenyét nem feltétlenül vitamintartalma, hanem inkább élvezeti értéke miatt fogyasztjuk. Magas szénhidrát tartalma mellett C-, B1-, B2-, B6- és E- vitamint tartalmaz. Ásványi anyag tartalmát tekintve káliumot, foszfort, kalciumot és magnéziumot találunk benne. Kiemelkedő a vas, mangán, cink és réz tartalma is.

Kipróbáltad? Oszd meg velünk tapasztalataidat!

Hogy tetszett?


Tetszik? Oszd meg!


Kipróbáltad? Véleményed van? Szólj hozzá!
© Copyright Turmixvilág. Minden jog fenntartva.